Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen: Påskens budskap kan ge oss hopp även om det är svårt att förstå

Vad kan den kristna påsken säga människor i vår tid? Kan påskens budskap betyda något för en sekulariserad, modern människa? Svaret ja, respekterar att den historiske Jesus kan ha något att säga också den som ryggar inför påskens dramatik: berättelsen om lidande, död och återuppståndelse.

För att kunna förstå påskens budskap behöver vi identifiera det allra viktigaste i bibelns många berättelser, allt i bibeln kan inte läsas rakt av och tillmäta samma värde. Där finns en kärna som allt det andra bör tolkas och viktas utifrån, den kärnan är Jesu liv och budskap. Och det allra viktigaste i Jesu lära, kärnan i kärnan så att säga, det är det vi brukar kalla för kärleksbudskapet: att Gud älskar oss och att vi ska älska varandra.

Det är ett budskap som jag tror att även den som inte tror på Gud kan ta till sig och – ja, faktiskt tro på.

Det är just denna kärna som också är det centrala i påskens budskap. Påsken vill få oss att förstå att livet handlar om att kärleken finns, att vi kan få del av dess kraft och kan ge den vidare till andra. Budskapet är att det finns en kärlek som är starkare än döden, som driver ut hat, rädsla, maktbegär och fördömanden för att ge plats för det goda. Det är ett budskap som jag tror att även den som inte tror på Gud kan ta till sig och – ja, faktiskt tro på.

Påskens budskap – ytterst att liv kommer efter död – ger oss hopp men är också en svår utmaning att ta till sig och förstå. Men ärligt talat så förstår vi inte heller hur fruktens kärna kan innehålla material, liv och kraft till en ny växt med nya blommor och frukter. Detta naturens mysterium är en gåva som vi får ta emot oavsett om vi förstår det eller inte. Så är det också med påsken.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Så varför inte så här i påskens tid välja att göra det vi kan för att våga tro på och kämpa för kärlekens och det godas plats i våra liv, i vårt samhälle och vår värld.

Genom tjäle, köld och död tränger solens eld och glöd. Det är påsk på jorden. (Sv Ps 517)

Med önskan om en glad och välsignad påsk.

Eva Nordung Byström

Biskop i Härnösands stift

Läs också:

Unik samisk biskopsstav invigs – skapad av hantverkare från Själevad

Svenska kyrkan: Viktigt att hjälpa alla miljontals kvinnor på flykt – de har en avgörande roll i samhället

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel