Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopsgården blev klar lagom till jul – häng med på en rundtur

Nybrogatan 11 i Härnösand är en ståndsmässig adress. Huset på plats är också riktigt ståndsmässigt numera.
Lagom till jul kan biskop Eva Nordung Byström stolt förevisa biskopsgården som står klar efter en omfattande renovering.

Utåt är trapphuset med hiss den förändring som förbipasserande lägger märke till mest.

– Man tog biskopens badrum! Men det är ingen fara, det finns ett badrum till, skojar Eva Nordung Byström när hon tar emot i hallen för en rundvandring.

– Framför allt, nu kan alla ta sig upp även om de har ont i ett knä, summerar hon tillgängligheten.

Vi väljer dock trappan – med röd matta – i stället för hiss och passerar en samling rätt strama män och en kvinna.

Det är biskopsporträtten med alla företrädare som nyss har kommit på plats från stiftskansliet och just i vinkeln där trappan svänger finns en ledig vägg för Eva Nordung Byström så småningom, sida vid sida med Tuulikki Koivunen Bylund.

– Och före Tuulikki har vi Arne Palmqvist, Bertil Werkström, Bengt Hallgren, Karl-Johan Tyrberg och Tony Guldbrandzén. De ser gladare ut här. Alla de här herrarna har jag faktiskt träffat under mina prästår, visar och minns biskopen.

Rötterna finns i norra Ångermanland. Eva Nordung Byström var kyrkoherde i Arnäs Gideå Trehörningsjö pastorat från 2004 och i sju år även kontraktsprost i Örnsköldsviks kontrakt. Tidigare har hon varit gymnasiepräst och studentpräst i Örnsköldsvik. Hon prästvigdes 1984.

Läs mer: Kvinnliga präster en ickefråga i dag

Åter till huset – i rask takt passerar vi genom ett sammanträdesrum, Franzénrummet och Landgrensrummet. Franzén är lika med Frans Michael Franzén och Landgren är Lars Landgren, sannolikt de mest kända biskoparna i stiftets historia.

Franzén skrev bland annat Bereden väg för Herran, en psalm som fick huvudrollen när Eva Nordung Byström vigdes till biskop i Uppsala domkyrka för ganska precis ett år sedan.

Landgren grundade bland annat Vårsta diakonianstalt. Som prov på hans helande och läkande intresse står reseapoteket framme till beskådan i rummet.

Hjärtat i den här representativa delen av biskopshuset är "salen", en pampig lokal med två stora kyrkotavlor av Hampe Svanberg på väggen, en Malmsjöflygel som bådar om kommande musikaftnar och en takhöjd som imponerar.

– Hur högt? Två och trettio vet jag att det är från gardinstången till fönsterbrädan. Det är det enda måttet jag känner till, vittnar Eva Nordung Byström.

Innan vi tittar in i matsalen plockar hon fram ursprungsritningar från när husets första biskop Martin Johansson flyttade in här 1896.

Där var pigkammaren, där bodde betjänten, där sov hushållerskan. Tankarna vindlar till Downton Abbey och när vi äntrar det nya köket spanar vi efter mrs Patmore och Daisy. Båda verkar vara lediga i dag.

Renoveringen har tagit sin tid. Vattenskada i taket var en orsak. I sommar väntar mera arbeten på fasad och yttertak.

Men Eva Nordung Byström är nöjd. Alternativet var annars att sälja biskopsgården innan stiftet efter många turer vände och rustade upp i stället.

Läs mer: Biskopens bostad såld med förlust

– Jättebra, huset ingår i stadsbilden och det finns kulturhistoria som knyts till gården. Jag är tacksam, nu ska vi se till att huset används också, lovar hon.

Först av allt ska julen firas, stilla och fridfullt. Planen är att barn och barnbarn kommer hit.

Med oss på väg ut skickar biskopen en hälsning som gärna får spridas vida kring.

– Fira jul på djupet och inte på ytan. Allt glitter och all kommers tycker jag inte alls hör hemma med julen.

– Och inse att ljuset alltid är starkare än mörkret, säger hon.