Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bistånd måste ställa krav på långsiktiga lösningar

Afrikas horn har drabbats av den värsta torkan på flera decennier och en akut matbrist har uppstått. Över 12 miljoner människor i främst Somalia, Etiopien och Eritrea är för närvarande i behov av humanitärt bistånd och undernäringen bland barn är omfattande. Sverige och Alliansregeringen agerade snabbt när vi insåg vidden av svältkatastrofen.

Sveriges humanitära bistånd till Afrikas horn har sedan tidigare byggt på förebyggande arbete. Den nu pågående torkan har krävt ytterligare katastrofbistånd. Hittills i år har Sverige bidragit med nästan 800 miljoner kronor i humanitärt stöd, vilket gör oss till en av de absolut största bidragsgivarna. Stödet är viktigt eftersom det ger hjälp i den akuta situationen, men för att bistå länderna långsiktigt krävs det också att vi fortsätter ställa krav på demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter.

För den matkris som nu är ett faktum, hade egentligen inte behövt uppstå. Torkan är förvisso den värsta på 60 år och svår att göra något åt. Trots det hade situationen kunnat se annorlunda ut – om makthavare i dessa regioner satte sitt land och sitt folk före sina egenintressen. Korruptionen är utbredd och stabiliteten i regionerna hotas av gerillaorganisationer som hindrar utvecklingen i flera av länderna, både vad det gäller mänskliga rättigheter och livsmedelsförsörjning. Det motverkar lösningar på både lång och kort sikt.

Därför måste vi ställa krav på regimerna i de länder som vi hjälper. Hotet från denna och framtida katastrofer, vilka främst drabbar civilbefolkningen, kan inte avhjälpas bara genom att vi skickar miljard efter miljard. Vi behöver veta vart pengarna tar vägen och vara tydliga gentemot auktoritära regimer vad vi förväntar oss av dem. Målet måste vara att länder blir självförsörjande, demokratiska och värnar och respekterar sina medborgares mänskliga rättigheter.

Det lidande som drabbat befolkningen på grund av torkan och den efterföljande svälten är ytterst en konsekvens av krig, korruption och auktoritära regimer. Sveriges uppgift är därför att fortsätta arbeta för långsiktiga lösningar som främjar en utveckling av demokrati och skyddar människors grundläggande fri- och rättigheter. Det är först då vi kan förhindra att den här typen av humanitära katastrofer åter uppkommer.

Karin Enström (M)

Ordförande i riksdagens utrikesutskott

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Riksdagsledamot Västerbottens län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel