Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bitterhet efter grönvit förlust på Essvik

På Essviks förskola ska man dra ner på det mättade fettet och därför ersätts den grönvita mellanmjölken av den blåvita lättmjölken. Ett beslut som inte alla går i god för.

– Jag tycker inte att det är bra att min son ska dricka lättmjölk, säger Maria Bergqvist som har sonen Axel på Essviks förskola.

På Essviks förskola har barnen serverats mellanmjölk och A-fil innan de på pigga ben sprungit ut och lekt på gården. Men nu är den tiden förbi och i stället ska alla barn över tre år få lättmjölk till maten. Det beslutet grundar sig i råd och rekommendationer från Livsmedelsverket. Förskolechef Anna-Karin Lundin tycker det är ett bra beslut och menar att det ligger i linje med maten i övrigt. Dessutom har personal från Essviks förskola deltagit i en utbildning om näringsrik mat till barnen och det stärker beslutet.

– Rekommendationen tycker jag man ska följa eftersom matsedeln är uppbyggd på det sätt som den är, säger Anna-Karin Lundin.

Men det är inte alla som är glada över att alla barn över tre år på förskolan kommer att få lättmjölk serverad till maten. Maria Bergqvist tycker att det är fel att små barn inte ens ska få mellanmjölk serverad till måltiderna. Hon tror att flera föräldrar är emot beslutet och enligt henne så handlar det om andra saker än hälsa.

– I grund och botten undrar jag om det inte handlar om pengar, säger Maria Bergqvist.

Irene Sigfridsson är dietist vid Barn och utbildningskontoret på Sundsvalls kommun. Hon förklarar att det politiska beslutet om att följa de riktlinjer och råd som kommer från Livsmedelsverket togs i kommunfullmäktige redan 2005.

– Det här är de studier som finns i dag och de nationella riktlinjer som finns i dag och det beslut som finns i kommunfullmäktige att vi ska följa, säger Irene Sigfridsson.

Det är så det är nu och det har Sundsvalls kommun också utbildningar kring. Skulle det komma nya direktiv så kommer de också att följas.

– Det kanske inte är så här för tid och evighet och ändrar sig riktlinjerna så kommer vi också att ändra, förklarar Irene Sigfridsson.