Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bitterhet i Kalix över avvecklingen av planerade operationer

De planerade operationerna försvann från Kalix sjukhus 2012.
Och det är ett sår som många fortfarande är bittra över.

Annons

– När först akutkirurgin lades ner var det inte så mycket diskussioner, men när hela operationsavdelningen skulle läggas ner då vaknade befolkningen och ville ha kvar den, säger Elisabeth Hjelm, verksamhetsutvecklare på Kalix närsjukvårdsområde.

Hon tyckte det var fel att flytta de planerade operationerna, eftersom Kalix sjukhus erbjöd en hög kvalitet där man opererade patienter från hela länet. Men politikerna lyssnade inte och det blev flytt till Sunderbyn och Gällivare.

Agneta Granström (MP), landstingsråd i Norrbotten läns landsting, förstår att det fortfarande finns en bitterhet i Kalix.

– Jag kan förstå bitterheten från personalsynpunkt, men ur patientsynpunkt har vi inte märkt något sådant. Men vi har gjort en omstrukturering där det som patienterna behöver ofta det ska vara nära, och det som behövs sällan det kan man koncentrera. Operationer behöver man inte så ofta, säger Agneta Granström.