Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjällerklang och snöfall på Norra bergets julmarknad

Efter tre snöfattiga år kunde Norra berget i går bjuda på en stämningsfull och gnistrande julmarknad med närmare hundra knallar och flera tusen köpsugna besökare.

– Det är så härligt! Lagom kallt och lätt snöfall, säger marknadsgeneralen Anders Arvidsson som njöt av de långsamt fallande snöflingorna och bjällrornas klang från släden.

Att åka hästsläde på Norra bergets julmarknad har inte varit möjligt de senaste tre åren.

– Det har varit för lite snö, men nu är det precis som det ska vara. Det hör liksom till, säger Christer Backeus och satte sig tillrätta i den gamla släden.

Gammal som ung stod på kö för att ta sig en åktur i vad som mest liknade ett gammeldags julkort. Snön låg vit på taken och i ett av husen var tomten vaken. Han satt och tog emot barnens önskelistor som han memorerade medan han bjöd på godis.

På marknaden fanns hantverk från när och fjärran. Halmbockar, egen tillverkad såpa, handstöpta stearinljus, grytlappar och hemlagade chokladpraliner.

Och Sundsvallsborna verkade vara riktiga gottegrisar, för Yvonne Hägglund och Dick Gillving hade inte förväntat sig att affärerna skulle gå så bra. Framför sig hade de lagt upp tallriksstor rischoklad, pistagepraliner och arraksbollar stora som bandybollar.

– Det är jättekul och redan när vi plockade fram chokladen sken förbipasserande som solar. Att se folkets miner är nästan det roligaste av allt, säger Dick Gillving som tillsammans med Yvonne tillverkat allt godis hemma i köket.

Maryam Sadeghi uppskattade den julmysiga stämningen på marknaden. Hon värmde sina frusna händer vid den sprakande elden medan julsånger och barnskratt omringade henne.

– Den här marknaden påminner om en liknande tradition som vi har i Iran strax innan nyår, säger hon.

Och liksom Maryam Sadeghi såg Norra bergets besökare ut att trivas i det vintriga landskapet som omgav dem under gårdagen.