Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björk anklagades för handlingsförlamning av oppositionen

Kommunalrådet Peder Björk (S) fick ta emot kraftig ekonomisk kritik från oppositionen när Sundsvalls kommuns delårsrapport togs upp.
Han anklagades för handlingsförlamning av oppositionen, men själv krävde Björk istället mer konstruktiva förslag.

Annons

I den delårsrapport som debatterades pekar resultatprognosen för 2015 på ett resultat på 9,0 miljoner kronor, vilket är 94,7 miljoner sämre än det budgeterade resultatet på 103,7 miljoner.

– Tyvärr är det så att handlingsförlamningen uppenbarligen är total. Och intresset för att lösa det här tillsammans är obefintligt. Jag beklagar och priset för den här handlingsförlamningen kommer att betalas av våra medborgare. Sundvallsborna kommer att få betala ett högt pris, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Berglund oroade sig för att konsekvenserna nu blir kraftiga nedskärningar i skola, vård och omsorg.

– Och det var väl inte det som majoriteten gick till val på förra hösten, säger Berglund.

För att öka möjligheterna till bättre ekonomiska analyser skänkte han en soldriven miniräknare till kommunalrådet Peder Björk (S).

Björk synade gåvan och klev upp i talarstolen.

– Jag kan konstatera att solen kan ju inte ha lyst mycket under förra mandatperioden när du använde den här miniräknaren. Det underskott som vi nu ser i vissa nämnder är inget som har uppkommit på en månad eller ens ett år. Den utmaning vi nu har att komma till rätta med är beroende på att man under en längre tid i den tidigare kommunledningen undvikit att vidta åtgärder, säger Peder Björk.

Kommunalrådet pekade på att en rad åtgärder redan är vidtagna i till exempel Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden.

– Vid nästan varje sådan tillfälle i nämnderna har oppositionen antingen röstat emot i nämnderna utan att komma med något eget förslag eller så säger man som i barn- och utbildningsnämnden att vi får gå till fullmäktige och be om mer pengar. Var ligger konstruktiviteten där? frågar Peder Björk.

Jörgen Berglund menade att resonemanget inte stämmer och bland andra kommentarer menade Liza-Maria Norlin att det behövs en mer breddad debatt.

– Det som oroar mig är att vi har ganska stora utmaningar framför oss och därför saknar jag en diskussion kring näringslivsklimatet och näringslivsfrågor. Det är där vi kan se intäkter komma in, säger Liza-Maria Norlin (KD).

Delårsrapporten klubbades sedan igenom och bland få övriga frågor som väckte debatt fanns Sundsvalls Kommuns Industrifastighetsutvecklings (Skifus) köp av fastigheten Sjukhuset 2 av Svenska Rygginstitutet för 37 miljoner. Efter votering gick köpet igenom med röstsiffrorna 58 mot 23.