Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björk fick som han ville – nu blir gamla E4 enfilig: "Skapar bra förutsättningar"

In i det sista kämpade nej-sidan för att stoppa planerna på enfilig väg genom Sundsvall.
Men till sist gick kommunalrådet Peder Björk (S) segrande ur striden.
– Nu bygger vi en modern stadsgata där vi knyter ihop vattnet med staden, säger Peder Björk,

Läs också: Berglunds sista minuten-plan: Så ska förslaget på gamla E4 stoppas i dag

Det har varit många turer om de förändringar som planeras på gamla E4 genom Sundsvall.

Men nu är beslutet fattat – trots Jörgen Berglunds (M) hot om återremiss.

– Vi saknade alla underlag och det är ett misstag att göra vägen så smal. Men det får Socialdemokraterna stå för då de fattat beslutet tillsammans med några andra, säger Jörgen Berglund.

Vad får beslutet för betydelse?

– Det här får konsekvenser för alla Sundsvallsbor som måste använda bilen, det kommer att bli längre köer och svårare att ta sig fram.

Berglund fick stöd av Liberalerna.

– Vi hade gärna sett att det genomförts simuleringar på sträckan med två filer för att få svar. Men det känns ännu besvärligare med att ta bort gångtunnlarna på Parkgatan och Köpmangatan. Där kan det bli problem för oskyddade trafikanter, säger Stefan Falk (L).

Repris: Så resonerade partierna – se hela vår livesändning från kommunfullmäktige

Men för att få igenom återremissen hade de behövt stöd av Sverigedemokraterna, men så blev inte fallet. SD valde att stå fast vid sitt förslag som innebär att nuvarande vägen inte ska förändras alls.

Efter en längre debatt blev det omröstning och den vann Peder Björks alternativ klart.

– Bra att vi har fattat ett beslut i dag så vi kan jobba vidare med frågan att forma framtidens Sundsvall och hur inre delen av staden ska formas. Sedan tycker jag att det är bra att fem av åtta partier står bakom vårt förslag, som handlar om att göra om den gamla E4 till en modern stadsgata.

Var du rädd för en återremiss?

– Man vet aldrig när klubban har fallit. Det hade varit bra om Moderaterna tidigare kommit med ett eget förslag vilket de nu gjorde på själva mötet. Då hade vi kunnat ställa förslag mot varandra. Att förhala frågan hade inte varit bra för Sundsvalls utveckling, eftersom vi har en del bostadsbyggande på gång som är beroende av vägen omformas.

Hur säker är du på att det här är bra för Sundsvall?

– Nu bygger vi en modern stadsgata där vi knyter ihop staden med vattnet och vi skapar bra förutsättningar för bostadsbyggande.

Peder Björk fick stöd av fem partier, däribland KD och Liza Maria Norlin, som valde att gå emot sina koalitionsvänner.

– Vi har diskuterat det här mycket i partiet och har stått bakom Stadsvision Sundsvall sedan den antogs och vi fortsätter på den linjen. Vi tror att det här är rätt väg dit. Vi som kommun skickar i och med detta beslut ut tydliga signaler att vi vill ha en modernare stad, säger hon.

Livechatt: Här kan du tycka till om beslutet