Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björkarna i Fränsta vägrar släppa taget om sommaren – glömmer inte sina rötter

Björkarna i Fränsta har släppt sina löv och gjort sig redo för vintervila. Alla utom fyra som fortfarande har kvar stora delar av sommarens gröna skrud.

Det är vid den västra infarten till Fränsta som fyra björkar sticker ut från mängden. Detta då de fortfarande har kvar sin grönska, medan övriga björkar i samhället släppt ifrån sig löven och gjort sig redo för vintervilan.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, och han har också fått titta på de bilder vi tog på träden tidigare i veckan.

– Det som påverkar tiden för lövfällningen mest är dagslängden, men ju längre norrut man kommer krävs det mindre förändring, så här är det smart att fälla löven tidigare, skriver Didrik Vanhoenacker.

Någon "solklar" förklaring till skillnaden har han inte, men däremot en teori som han delar med sig av. En teori som bygger på att björkar inte "glömmer sina rötter"

– Den troligaste förklaringen är nog att björkarna är planterade och att de kommer från en plantskola längre söderut, skriver Didrik Vanhoenacker.

Slutligen tipsar han också om ett radioinslag som handlar om en liknande historia i Uppsala, fast då med en för regionen ovanligt tidig lövfällning samt en artikel i tidningen Lustgården 2014.

Externa länkar:

Hör inslaget från P4 Uppland här

Läs artikeln i Lustgården 2014 här (pdf-fil)

■ ■ Följ ST Ånge Facebook och Instagram

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.

■ ■ Så enkelt blir du Plus-kund för 1 kr ! Få tillgång till över 20 nyhetssajter.