Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Ferry: "Det går att likna vid ett missbruk"

Vi hoppar upp och ner i TV-soffan för att heja på dem - våra elitidrottare. Men för förre skidskyttestjärnan Björn Ferry är budskapet klart: han skulle inte rekommendera att bli elitidrottare.

– Ska man lyckas så är det inte riktigt hälsosamt, säger han i en intervju med SportExpressen.

Att lägga ner tiden och den fysiska ansträngningen som krävs för att bli elitidrottare innebär att livet levs på gränsen, hela tiden. Björn Ferry, som bland annat har ett OS-guld från Vancouver 2010, berättar i boken "Som ett proffs" (där kända svenska elitidrottare får dela med sig av sina berättelser), skriven av före detta fotbollsspelaren Daniel Theorin som är född och uppvuxen i Härnösand och bland annat spelat för GIF Sundsvall och Timrå, berättar Ferry, som la skidorna på hyllan 2013/2014 om livet som elitidrottare. Det är ett liv han inte rekommenderar till alla.

– Det är inte helt självklart att elitidrott är helt hälsosamt. Man har gärna den bilden, att man förknippar det med hälsa och sundhet. Men det är inte lagom. Nyligen så berättade Elisabeth Högberg att hon inte fick sin mens under sju års tid... Ja, men det är så det är. Elitidrott är ju så. Då säger folk utifrån säger att de tränar för hårt, men nej, ska man lyckas så är det inte riktigt hälsosamt. Det är inte som att motionera, elitidrott är inte alltid hälsosamt, säger han till SportExpressen.……

Den kontroversielle skidskytten menar att det krävs en viss typ av personlighet för att lyckas bland eliten: en typ av missbrukarpersonlighet.

– Många som det går bra skulle lika gärna ha kunnat hamna på en annan plats. För idrottare går ofta in fullt i sin grej, så det går att likna vid ett missbruk. Missbruk är kanske ett starkt ord, men det är så, säger Ferry.

– Hobbyn och leken utvecklas till ett jobb som är väldigt hårt och man lever livet på gränsen under en lång tid. Man vill ju inte förkorta livet för att man håller på med en elitidrott, men många gör kanske det. Jag har inga men, så det känns som att jag slutade i tid, men man hör om dem som får problem.

För Ferry handlar det inte bara om att tyna kroppen som elitidrottare, det får också konsekvenser i privatlivet. I boken berättar han om att han missade mycket av sonen Dantes första år i livet. Barnet föddes 2011 och samtidigt hade pappa Björn 200 resdagar om året.

– Då var han så liten att han kanske inte kommer ihåg, men jag gör det och det man missat går aldrig att ta igen. Val för en elitidrottare handlar om att välja bort, så är det bara, säger han i boken "Som ett proffs".

I intervjun med SportExpressen säger Ferry att han tycker att han lyckades ganska bra med balansgången mellan privatlivet och proffslivet, men för honom fanns det en gräns också.

– Jag visste att det skulle vara begränsat med tid. De första åren var okej, då har de ingen tidsuppfattning. Men nu när man har en fyraåring skulle det vara vansinnigt att vara borta 200 dagar per år och att ständigt prioritera sig själv. Som om han blev sjuk så flyttade jag hem till mina föräldrar. Man framstår som en idiot för att man prioriterade så, säger han.

– Men det är också en del av elitidrotten, man måste prioritera sig själv. Vilket inte är rakt igenom sunt det heller. Likt en entreprenör så går man all-in på det så att man kan försaka allt som familj och vänner. Så är det. Många hamnar i det utan att veta, men jag förstod det tidigt och då får man ta konsekvenserna, ibland innebär det att man inte finns där för sina närmaste.