Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Ferry om skräckblandade förtjusningen med OS: "Livskris – prestationskraven gnagde"

Hur känner en idrottare med 100 dagar kvar till OS?
Guldmedaljören från Vancouver, förre skidskytten Björn Ferry, försöker i en krönika sätta ord på känslokarusellen.
– Ibland kändes det bra, nästa stund livskris. Prestationskraven gnagde, skriver han för SVT Sport.

Det är nu 100 dagar kvar till OS i Pyeongchang och pressen ökar på de aktiva. I en krönika för SVT Sport försöker Björn Ferry, en av Sveriges bästa skidskyttar genom tiderna, att sätta ord på vad som egentligen går igenom en idrottares huvud inför det största idrottsevenemanget i världen.

– Med hundra dagar kvar gick jag in i en period som kan liknas vid att vara kär, men inte veta om det blir något. Ibland kändes det bra, nästa stund livskris. Prestationskraven gnagde. Rädslan för influensan likaså. Jag kände mig som en glasvas på ett barnkalas. OS är en vanlig tävling och en alldeles ovanlig tävling, skriver 39-åringen i en krönika.

Han fortsätter:

– Med hundra dagar kvar var jag rädd att aldrig komma i form. Eller komma i form för tidigt. Eller för sent. Eller vara i praktslag och lik förbannat misslyckas.

– När rädslan för misslyckande blir större än viljan att vinna så brukar det låsa sig. Mer media, mer i vågskålen. Ett OS-guld kan ge ära och berömmelse i 40 år. Prickarna är lika stora som på en vanlig tävling, men det är ändå helt annorlunda. Världscup och VM, det kommer alltid en ny chans, men OS. Vart fjärde år. Kanske är det hela skillnaden, skriver Ferry i sin krönika.