Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Hellberg på deckarspåret

Han har tagit livet av över 70 personer, men deckarförfattaren, tennisoraklet och tv-kändisen Björn Hellberg är lika folkkär ändå. Och han gillar att träffa sin publik i Sundsvall.
– Ni ska veta att författarträffarna här i bokhandeln är bland de ambitiösaste och mest återkommande i hela landet, säger han.

Det var mer eller mindre fullsatt när den mångkunnige Björn Hellberg kåserade och berättade om sitt författarskap i Bokia Vängåvan. 110 personer lyssnade och skrattade åt den munvige och berättarglade Laholmsbo.

Björn Hellberg är känd som tennisorakel, som deltagare och domare i tv-programmet På spåret och som deckarförfattare. Och så är känd för sitt fantastiska minne. Det visar på prov på när han berättar den ena dråpliga episoden efter den andra, om kända människor han har träffa i sin tredelade karriär.

– Men det är ingenting jag är född med utan jag tror på att mitt goda minne kommer av att jag är så intresserad och nyfiken. Hör jag en melodi så ger jag mig inte förrän jag har tagit reda på vem som har skrivit den. Jag tror också det är bra att läsa mycket och lösa korsord för att hålla minnet vitalt, säger Björn Hellberg som nu är 68 år.

Han och hans fru Inger, som är hans agent, är på bokturné runt hela Sverige med den nya deckaren Skarprättaren. I den möter kommissarie Sten Wall sitt tjugonde fall i den fiktiva staden Staden, som är en mix av Laholm, Kristianstad och fria fantasier.

Björn Hellberg är produktiv. Sedan 1981 har han skrivit en ny bok i stort sätt varje år. Totalt 57 böcker, både deckare och tennisböcker.

Han är mycket disciplinerad.

– Jag sitter hemma och skriver mina böcker. Jag börjar i januari och så är jag klar i maj. Sista månaden är det mest putsningar, berättar han.

Förutom 20 böcker om kommissarie Sten Wall så har han skrivit fyra deckare om poliserna i den fiktiva Loviken som ska ligga någonstans på östkusten.

– Jag utgår från motivet och vad som är drivfjädern till det onda, varför det sker. Om det är hämnd, ett passionsdrama eller en olyckshändelse. Jag tar upp teman som mobbning, rasism och satanism. Och så smyger jag in lite erotik då och då. Jag vill ha med en del humor också. Det är som Alfreds Hitchcock. Han tog med någon rolig scen i sina filmer i för att dämpa publikens ångest, säger Björn Hellberg.

Han är otroligt fäst vid sina romanfigurer. Det erkänner han. Det kanske är därför kommissarie Sten Wall inte har åldrats mer än åtta år sedan den första boken 1981.

Namnet på sin hjälte kan han tacka bystdrottningen Jayne Mansfields för. Björn Hellberg jobbade som journalist i Kristianstad när skådespelerskan och sexsymbolen kom på besök. 23-åringen var intresserad av den kvinnliga geografin och när det "topografiska praktexemplaret", "som en italiensk serpentinväg", visade upp sig på presskonferensen blev han på något sätt inspirerad att börja skriva böcker. Det behövdes ett hjältenamn.

– Jag tänkte att jag skulle ta namnet från den första person jag träffade. Det var en man från Härjedalen som hette Lars-Göran Stenwall. Jag tyckte det var för långt, så jag delade upp efternamnet till Sten Wall, berättar Björn Hellberg.

Han älskar det skrivna orden, och små kuriosahistorier. Publiken fick i går höra mängder. Om hur han som 16-åring 1960 blev bisittare till legendariska Sven Jerring, vid tennismatcherna i Båstad mellan Sverige och Italien. Björn Hellberg är en lysande imitatör av farbror Sven och hans fåordiga referat från matchen mellan Ulf Schmidt och Nicola Pietrangeli.

Björn Hellberg berättade naturligtvis också anekdoter om tenniskungen Gustav V som i slutet av 1930-talet invigde Råsunda fotobollsstadion men som råkade säga att han invigde en tennisstadion. Som förklaring ska han ha sagt att han tyckte bättre om tennis, och det råkade gå ut i mikrofonen till alla i publiken.

Så blev det naturligtvis några historier om tv-frågeprogrammet På spåret och om alla Ingvar Oldsbergs upptåg. Även om han inte är med och leder programmet i dag så hyllar han det.

– Det är ett unikt program som vi ska värna om. Det är en svensk originalidé. Jag var med fyra år som tävlande och 17 år som domare, berättar han stolt.