Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjudmiddag och hockey för yrkesvägledare

Friskolan John Bauer bjöd kommunala studievägledare på mat och hockeymatch i en loge på Eon Arena.
Syftet: att marknadsföra sina utbildningar.
Det känns oetiskt. Vi ska vara opartiska och fria från påverkan säger studievägledaren Jörgen Frithz.

Samtliga studie och yrkesvägledare, syv, på grundskolan i Sundsvalls kommun fick inbjudan från friskolan John Bauer via mejl eller telefon för drygt en månad sedan

Mellan fem och sex vägledare som nappade blev först bjudna på middag på ägarföretaget Novums kontor. Efteråt åkte de tillsammans med personal från John Bauer till EON Arena och tittade på matchen mellan Timrå-Skellefteå i Novums loge. Enligt uppgift till ST ska det även ha bjudits på alkohol.

Jag var med och kan intyga att vi inte bjöd på någon alkohol. Det var en öppen inbjudan och en chans att odla goda relationer och att informera om de val som finns, säger Urban Wickman, tillförordnad chef på John Bauer-gymnasiet.

Bland lärare och yrkesvägledare har arrangemanget ifrågasatts. Många är kritiska till att flera av deras kollegor tackade ja till inbjudan.

John Bauer har sin affärsdrivande och de är vinstdrivande så det ligger i deras intresse, Däremot ska vi vara måna om att vara objektiva, säger Jörgen Frithz, studievägledare på Sundsvalls gymnasium.

Björn Jansson, studievägledare på grundskolan bjöds in till kvällen.

Vi har vårt yrkesetiska förhållningssätt som säger att man ska vara försiktig med sådana här saker. Det är en strid på kniven om elever och vi är inte mutbara. Jag ställer inte upp på det, därför tackade jag nej, säger Björn Jansson som är studie- och yrkesvägledare på grundskolan.

Som facklig företrädare ser Björn Jansson ett problem i att en stor del av vägledarna i dag är lärare och saknar formell utbildning.

De handlade väl i god tro men där ser man hur det går när man inte har behörigt folk, säger Björn Jansson.