Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren om dödsolyckan: "Bevisläget är gynnsamt"

/

Efter lördagens dödsolycka på E4:an utanför Sundsvall har vittnen hört av sig till polisen och utredningsmaterialet är omfattande. Den misstänkte 34-årige föraren har kunnat lämna Umeå där han ska ha opererats, men vårdas fortfarande på sjukhus.

Annons

En 20-årig man omkom i olyckan och en 17-årig flicka och en 34-årig man skadades. 34-åringen som misstänks för bland annat grovt vållande till annans död, häktades i tisdags men har sedan dess inte kunnat förhöras ytterligare.

– Jag vet inte hans status just nu, men att han har förflyttats från sjukhuset i Umeå talar möjligen för att läget inte har förvärrats i alla fall. Så fort han är i skick hälsomässigt ska han höras igen. Vi bevakar hans status löpande med sjukhuset, säger åklagare Staffan Blyberg.

Avsaknaden av den misstänktes egna uppgifter och hans invändningar har gjort att han är häktad, men så fort han kan lämna sjukhuset ska Staffan Blyberg underrätta tingsrätten för att beslutet om häktning ska prövas på nytt.

– Utan att i nuläget veta hur han förklarar händelsen eller vad han vill invända, så finns det risk för att han försvårar utredningen om han försätts på fri fot. Men min utgångspunkt är att han inte ska behöva vara häktad hela tiden under utredningen.

Tidigare i utredningen uppgav polisen att det inte fanns några vittnen till själva olyckan, men sedan dess har både personer som gjort iakttagelser av bilen och sett avåkningen hört av sig till polisen.

De tre personerna som färdades i bilen är alla skrivna i Härnösands kommun och var på väg till Sundsvall.

– Vi har fått tag på ett vittne som har gjort iakttagelser om fordonet. Hittills har vi ingen exakt tidpunkt om olyckan men någon gång mellan sju och åtta på lördagsmorgonen har bilen kört av vägen. Det är en mörkgrön Volvo 850 sedan. Om det är fler som har sett bilen vill vi gärna ha tips på telefonnummer 114 14, säger Staffan Blyberg.

Enligt honom styrker det omfattande materialet polisens misstankar.

– Bevisläget är gynnsamt redan i det här skedet. Det vi ska visa är ju vem som har begått brottet och hur det har begåtts. I den första delen har vi tillräckliga bevis för att peka ut den häktade. Hur det har gått till är nästa moment – har han begått de brott som vi påstår? Men här har vi både omfattande teknisk och muntlig utredning.

Staffan Blyberg tror att det kommer att ta cirka fyra–fem veckor att slutföra utredningen.

Mer läsning

Annons