Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggföretagare anklagas för miljonbedrägeri

/

Fyra företagare i byggbranschen misstänks för bolagsplundring i miljonklassen.
– Buset behöver inte göra bankrån längre. De kan bara starta ett bolag, säger åklagaren Lo Jonsson.

Annons

I fredags hölls häktningsförhandlingar i Sundsvalls tingsrätt mot de fyra företagarna. Samtliga fyra anhölls tidigare samma vecka misstänkta för grovt bedrägeri.

Männens affärsidé är lukrativ men kriminell, enligt åklagaren.

De har köpt upp flera bolag i byggbranschen. Sedan har de enligt misstankarna ägnat sig åt en systematisk bolagsplundring under flera års tid, över hela Mellannorrland.

– De har köpt upp mängder av varor som byggmaterial, arbetsredskap, målarfärg, snöslungor, gräsklippare och annat, säger kammaråklagare Lo Jonsson.

Godset har köpts på varuhus och i butiker i bolagens namn, mot fakturor som aldrig betalats. Sedan ska männen ha sålt allting vidare, bland annat på Blocket.

Under häktningsförhandlingarna berättade åklagaren Lo Jonsson för tingsrätten om sådana affärer omfattande varor för över en miljon kronor. Men troligen handlar det om betydligt mer pengar än så. Miljonaffärerna som togs upp under häktningen är bara en bråkdel av de illegala transaktionerna som polis och åklagare tror att männen ägnat sig åt.

Bolagsplundring av det här slaget har blivit allt vanligare och är inte alltid lätt för de rättsvårdande myndigheterna att komma åt. Grovt kriminella behöver inte råna banker längre, enligt Lo Jonsson. Det är lönsammare och mindre riskfyllt att helt enkelt starta ett bolag och börja handla varor på kredit.

Lo Jonsson tycker också att några av butikerna som lämnat ut varorna åt männen mot faktura har varit oaktsamma. Kontrollen kunde vara rigorösare.

– Om en företagare kommer in och handlar varor för 1000-tals kronor kan man vara mer på sin vakt, till exempel kontrollera om personen har betalningsanmärkningar, vilka som sitter i bolagsstyrelserna eller hur de sköter sitt företag.

Samtliga fyra företagare är bosatta i Ångermanland och kommer nu att åtalas misstänkta för grov ekonomisk brottslighet i bland annat Sundsvall.

Mer läsning

Annons