Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggföretagare åtalas för miljonbedrägeri

Efter anklagelser om bolagsplundring åtalas nu sju män för inblandning i en stor bedrägerihärva. Samtliga nekar till brott. Tre av dem kan få näringsförbud.

Annons

Genom olika byggföretag ska männen ha köpt gods på varuhus och butiker – mot fakturor som aldrig har betalats. Detta har pågått under flera år mot företag i Mellannorrland och männen häktades i maj. Nu åtalas de för grovt bedrägeri och bokföringsbrott. Sammanlagt har varor för närmare en och en halv miljon kronor inhandlats utan att någon betalning har skett. Drygt 500 000 kronor kommer från drabbade Sundsvallsföretag. Männen har bland annat köpt in byggmaterial, arbetsredskap, snöslungor och gräsklippare och sedan sålt varorna vidare.

Enligt åtalet anses brotten vara grova eftersom de misstänkta har visat tecken på att vara systematiska. Samtliga av de åtalade är från Norrland och åtalet är främst riktat mot tre av de sju männen. Åklagare Lo Jonsson yrkar på att de tre ska få näringsförbud, att ett av de misstänktas företag ska få en företagsbot på 200 000 kronor, samt att ersättning ska betalas ut till drabbade företag.

De anklagade nekar till brott på samtliga åtalspunkter. Lägsta straffet för brott av detta slag är sex månaders fängelse.

Mer läsning

Annons