Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomikonsult åtalas för grova ekobrott

/
  • Konsulten medger att han fört över företagets pengar till sin sambos konto men förnekar brott.

Mannen som anlitades som ekonomikonsult förde över företagets pengar till sin sambos konto. Nu åtalas han misstänkt för att ha lurat arbetsgivaren på över 400 000 kronor.

Annons

Så fort mannen fick överta ansvaret för företagets ekonomi ska han ha börjat föra över pengar till sambons konto. Dessutom misstänks han ha låtit företaget betala hans egna skulder.

Totalt ska konsulten ha fört över drygt 335 000 kronor av företagets pengar till sin sambos konto och över 100 000 kronor till andra personer och bolag under våren 2013.

När företaget som anlitat honom började ana oråd var det redan för sent. Enligt företagets ägare hade den misstänkte mannen inte heller skött sitt jobb, företagets fakturor till leverantörer var obetalda med tilläggsavgifter och betalningsanmärkningar som följd. Bokföringen var fullständigt eftersatt och skattedeklarationen hade inte lämnats in.

Ägaren misstänker att konsulten orsakat stor oreda i ekonomin och medvetet gjort fel i bokföringen för att dölja sitt brott och försvåra den interna kontrollen.

Konsulten från Sundsvall åtalas nu för grov trolöshet mot huvudman. Han förnekar brott och säger att han tog undan en del av företagets pengar av rädsla för att själv bli blåst på sin ersättning och att han då råkade föra över mer än han haft rätt till.

Mannen som även åtalas för grovt bedrägeri i samband med en husvagnsförsäljning förnekar även det brottet. År 2010 ska han ha lurat en privatperson från Norrbotten att köpa en husvagn för 215 000 kronor. Först i efterhand insåg köparen att husvagnen var belastad med en kredit med äganderättsförbehåll hos en bank. För köparen slutade det med att kronofogdemyndigheten kom och hämtade husvagnen.

Åtalet mot mannen omfattar också en punkt rörande bedrägligt beteende. I november 2013 misstänks mannen ha bott på hotell i Stockholm för 4 462 kronor utan att betala. Chefen på hotellet säger att samma sak hänt tidigare men att man beslutat sig för att ge honom en ny chans. Mannen förnekar det och hävdar att han hade frinätter efter många besök.

Mer läsning

Annons