Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halvrolig katt och råtta-lek med polisen

/

– Att någon kör åt helvete skulle vara det värsta som kunde hända. I så fall skulle det vara mitt fel och kännas för jävligt.

Annons

Se filmen på Gävles streetrace.

Vi träffar tre killar från föreningen Gävle streetrace vid Gustafsbro. De vill vara anonyma eftersom de ägnar sig åt en olaglig verksamhet och vill inte visa sina ansiktet på bild.

Tävlingen som började på fredagskvällen var årets första i deras regi. Gävle Open kallas den och har sin motsvarighet i städer som Stockholm, Göteborg och Örebro.

– Alla som vill vara med betalar 500 kronor, vinnaren får alla pengar och en pokal, säger Robin.

Elva bilar deltog i tävlingen som pågick mellan 21 på kvällen och två på natten på fyra olika vägar i Gävle. Reglerna är enkla – under en repa tävlar två bilar mot varandra. När starten går är det full gas som gäller mot mållinjen som ligger några hundra meter rakt fram.

– Det finns inga klasser, alla tävlar mot alla. Det är fyrhjulsdrivna bilar, Mitsubishi EVO, Subaru och jänkare. Det är ordentliga bilar som folk har satsat mycket pengar på, många kostar omkring en halv miljon kronor. De som tävlar kommer från Stockholm, Enköping, Kilafors och Uppsala, några har med sig hela team med utrustning. Det är både standardbilar med några hundra hästkrafter och dragracingbilar med 1500 hästar, säger en av killarna som inte ens vill nämna sitt förnamn.

Han har tävlat förut med bygger just nu en egen bil som han planerar att köra i både lagliga dragracing-tävlingar och i streetrace. Trots att de försöker hålla tävlingarna hemliga för alla som inte deltar läcker information om tid och plats alltid ut.

Flera 100 nyfikna brukar dyka upp för att titta på.

– Det är det största problemet. Vi är noga med säkerheten, men när man får massor av fulla människor som inte lyssnar eller inte förstår vad vi säger kan det bli svårt. Eftersom vi körde på fyra olika sträckor i fredags blev det mindre folk att hantera på varje ställe, säger Robin.

Säkerhetsarbetet består i att stänga av vägen från båda hållen genom att blockera trafiken med två eller tre tvärställda bilar och signalera med en ficklampa. En repa tar några minuter, sedan släpps trafiken på igen.

– Vi gör inte som ni tror, att vi sicksackar mellan oskyldiga trafikanter. Säkerheten går före allt annat och vi ser alltid till att det inte kommer in en allmän bil på körsträckan. Brandkåren och ambulanser släpper vi alltid förbi, polisen får däremot stå kvar om racingbilarna är klara att köra, säger Robin.

Under fredagsnattens tävling kom polisen precis när finalen skulle köras.

– De vet att vi kommer att köra klart, när deltagare har kommit från Stockholm och andra ställen för att vara med ställer vi inte in. Polisen gör att allting blir mer stressat och risken att någonting går fel ökar. Vi har försökt förklara att de förstör, även om de bara gör sitt jobb. De är nog ganska less på oss, säger Robin.

Både arrangörerna och deltagarna begår flera brott under en tävling. Få av bilarna, om ens någon, är besiktigade och skattade. Förarna bryter också mot hastighetsbegräsningarna och gör sig skyldiga till skadegörelse när de spinner loss på asfalten. Att stänga av trafiken och arrangera en motortävling utan tillstånd är inte heller tillåtet.

– Jag ser mig inte som kriminell för att jag hjälper folk att begå brott i trafiken. Visst vill vi ha någonting lagligt att köra på, men att hyra arenan i Tierp hade kostat 50 000 kronor, det är jäkligt mycket pengar att skramla ihop. Och jag tycker att katt och råtta-leken med polisen halvrolig, man utmanar sig själv att lösa problemen på ett smidigt sätt, säger Robin.

– Att det är olagligt ger också en extra adrenalinkick till förarna. Det kommer alltid att finnas streetrace, säger en av killarna.

Om någon skulle dö i samband med en tävling, hur ser ni då på er delaktighet som arrangörer?

– Det skulle vara mitt fel och kännas för jävligt. Om man får punka i 200 knyck så händer det saker. Under en tävling på en annan ort exploderade en bil och motordelar flög omkring och var nära att träffa folk. Vi vet att det kan hända saker, men det är ingenting man vill tänka på, säger Robin.

LÄS MER:

Streetrace på flera platser i Gävle under natten

Mer läsning

Annons