Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skulle ha inlett en förundersökning om tjänstefel"

/
  • Rättexperten Sven-Erik Alhem är kritisk till att JO inte gjorde en tuffare bedömning.
  • Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem

Rättsexperten och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem tycker att JO-kritiken är alldeles för svag.
Han skulle vilja se en utredning om tjänstefel och att polisen ska sluta komma med ursäkter.

Annons

När Sven-Erik Alhem, som själv har nästan 40 års erfarenhet inom rättsväsendet, har läst JO-kritiken som riktades mot polisen i Västernorrland är han upprörd över hur de har hanterat ärendet.

Han säger att om det rådde personalbrist så får man faktiskt berätta detta för närmaste chef så det blir fart under sulorna.

– Detta är oerhört dåligt skött, det är inte klokt. En man har blivit mycket allvarligt misshandlad och så kommer det en massa tramsinvändningar om att arbetsläget var ansträngt. Det är bara banala undanflykter. Så får det inte gå till.

Han tycker att JO-kritiken är mesig och att det borde ha resulterat i ett betydligt tuffare beslut. Han säger också att vi har ett mycket lågt ansvarsutkrävande i Sverige numera om det inte gäller rena formella fel.

Grova försummelser och passivitet som detta föranleder sällan åtal.

– När man blir utsatt för ett så här allvarligt brott så ska man självklart kunna begära att polisen jobbar häcken av sig. Tiden är alltid en mycket belastande faktor i all brottsutredning. Vittnen glömmer bort vad som hände, målsäganden också. När det dessutom gäller allvarlig brottslighet så är det en skandal att inte tillämpa högsta möjliga skyndsamhet och det gäller enligt lag.

Sven-Erik Alhem kan inte säga vem som bär ansvaret men tycker att JO borde ha aktualiserat frågan om utkrävande av ett straffrättsligt ansvar för det inträffade.

– Om jag själv vore JO skulle jag ha inlett förundersökning med anledning av misstänkt tjänstefel.

Mer läsning

Annons