Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde lastbil på E4 utan giltigt körkort

/
  • Den körkortslöse lastbilschauffören stoppades i Armsjön den sjunde oktober.

Lastbilschauffören stoppades av polisen vid Armsjön.
Och visade upp ett falskt körkort.

Annons

Varken det bulgariska passet eller körkortet var äkta – inte heller legitimationen som den 44-årige lastbilschauffören från Makedonien hade med sig godkänns av myndigheterna.

Mannen stoppades i Armsjön.

Id-numren på handlingarna tillhör olika personer och det finns ingen bulgarisk medborgare med mannens namn och födelsenummer.

Enligt Transportarbetaren utreds flera liknande fall runt om i landet. I slutet av september stoppades en makedonsk förare med falska bulgariska handlingar i Västerås. Den mannen erkände senare att han köpt körkortet i Makedonien. Körkort finns också att köpa på internet.

Föraren som stoppades i Njurunda åtalades på fredagen misstänkt för brukande av falsk urkund och olovlig körning.

I förhör har han hävdat att han har ett makedonskt körkort men att han lämnade det till myndigheterna i samband med att han fick sina bulgariska handlingar, även ett intyg för att få frakta farligt gods är utfärdat av makedonska myndigheter.

Mannen nekar till brott. Han säger att han trodde att de bulgariska handlingarna var äkta. Via en mellanhand som officiellt arbetar för myndigheterna har han fått dem av en tjänsteman. Dessutom säger sig 44-åringen ha ett giltigt körkort för lastbil.

44-åringen har också berättat att han utan problem använt det bulgariska passet både vid semesterresor och i jobbet.

Förutom de bulgariska handlingarna hade han även ett makedonskt pass med sig. Det passet användes när han reste in i Sverige.

Mannen jobbar för ett svenskt företag i södra Sverige och körde en svenskregistrerad lastbil när han stoppades.

I samband med att 44-åringen ansökte om att få flytta till Sverige med sin familj konstaterade Skattemyndigheten att dokumenten inte stämde. Hans begäran avslogs, men mannen kom inte med kompletterande handlingar i tid.

Mer läsning

Annons