Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av överdoser

/

Två överdoser om dagen är ingen ovanlighet på akuten i Sundsvall.
Antalet har ökat med 150 procent från 2012 till 2013 och utvecklingen fortsätter.

Annons

Under 2012 vårdades 230 patienter för förgiftning på akutmottagningen i Sundsvall. 2013 hade antalet ökat till 579 och hittills i år har 423 patienter fått hjälp efter att ha överdoserat droger eller alkohol.

– 75 procent av de här patienterna har tagit droger och 25 procent har varit alkoholförgiftade. En väldigt liten del har förgiftats på annat sätt, säger Per Bergman, enhetschef vid akutmottagningen.

Under de första elva månaderna 2012 togs i genomsnitt 17 patienter i månaden omhand.

– Sedan hände något och vi vet inte varför. Plötsligt fick vi in 41 patienter i december och sedan dess har det legat på i snitt 50 i månaden. Det är människor som har tagit droger som står för ökningen.

Överdoserna orsakas ofta av narkotikaklassade läkemedel som stesolid och tradolan blandat med alkohol och illegala droger, exempelvis spice.

Det handlar om resurskrävande patienter som kan vara våldsamma och stökiga.

– Många gånger får drogerna själva gå ut ur kroppen men vi måste ha dem under observation så de har fria luftvägar och inte får kramper. Ibland läggs de in på intensiven eftersom de kan behöva vårdas i respirator eller sövas. Vid en överdos är risken stor att man dör och vi lyckas inte alltid rädda dem. Det är djupt tragiskt, säger Per Bergman.

Mer läsning