Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Västernorrland får kritik efter misshandelsfall

/
  • Kenneth Bergquist säger att det finns förklaringar men inga ursäkter till hur ärendet har skötts.

Mannen misshandlades så svårt att han höll på att dö.
Trots att gärningsmannen tidigt pekades ut vid en fotokonfrontation så dröjde det två år innan han förhördes.
Nu får Polisen i Västernorrland kritik av JO.

Annons

Misshandeln skedde den 23 juni 2012 under ett midsommarfirande i Norrfällsviken.

En man född i början på 90-talet fick ett knytnävsslag i huvudet och drabbades av en hjärnhinneblödning som var livshotande. Den 2 juli samma år pekar mannen vid en fotokonfrontation ut en gärningsman för polisen.

Ett antal vittnen förhördes men inte den utpekade. Förundersökningsledaren Bo Nordqvist på Kramforspolisen kan inte svara på hur det kommer sig att mannen inte ens togs in på förhör.

Är det inte grundläggande polisarbete att förhöra en utpekad gärningsman?

– Det kan man ju tycka. Många gånger så är det kanske inte så självklart.

Bo Nordqvist berättar att det fanns en rad olyckliga omständigheter som ledde till att ärendet inte hanterades som det borde ha gjorts.

– Det var handläggare som var långtidssjuka och vi fick pussla för att få ihop det rent allmänt.

Han säger att det i början var svårt att hitta vittnen och faktumet att alla inblandade var berusade blev en försvårande omständighet. Men i den utredning som JO gjort av fallet så framgår det tydligt att det inte bara var offret som pekade ut en gärningsman, även ett vittne pekade ut samme man den 21 februari 2013.

Men trots att mannen då registreras som skäligen misstänkt så hålls fortfarande inget förhör med mannen.

En man har då blivit utpekad av både målsägande och ett vittne, men ni förhör honom inte?

– Ja, det är naturligtvis djupt beklagligt. Jag kan inte bemöta kritiken för jag kan inte kontrollera det, då jag är på semester.

JO skriver i sin kritik att brottet var av sådant slag att förundersökningen skulle ha letts av en åklagare men att ärendet i stället blir liggande.

Bertil Månsson var chefsåklagare på åklagarmyndigheten under perioden.

– Vi hade aldrig någon kännedom om detta ärende. Det kom in till oss 2014 och har alltså legat två år hos polisen utan att vi har blivit inkopplade eller att det gjorts några riktiga utredningsåtgärder. Det är väl det som är anmärkningsvärt.

När den misstänkte till slut, den 7 februari 2014, nästan två år efter misshandeln förhörs så har han svårt att minnas vad som hände.

Det är just polisens handläggning av förundersökningen som enligt JO stridit mot rättegångsbalkens skyndsamhetskrav.

Kenneth Bergquist är ställföreträdande polisområdeschef i Västernorrland och han säger att polisen tar åt sig av JO-kritiken, men rättsexpertens Sven-Erik Alhems önskan om att utreda eventuellt tjänstefel vill han inte kommentera.

– Jag tycker kritiken är befogad. Om det sen är tjänstefel eller inte, det är inte min sak att bedöma.

Kommer det bli en internutredning?

– Nu är det ju så här att vi precis har fått JO-utlåtandet och tidigare så har det inte varit tal om någon internutredning. Om det ska göras nu eller inte, det är för tidigt att säga. Mitt fokus är att se till att det inte händer igen.

Den 17 maj 2015 dömdes gärningsmannen till tio månaders fängelse för grov misshandel. Han ska också betala ett skadestånd på 27 200 kronor.

Mer läsning

Annons