Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdom mot Gävleåklagare prövas av hovrätten

/

Gävleåklagaren dömdes till fängelse för att ha våldtagit två flickor och en rad andra brott, bland annat sexuellt ofredande i Sundsvall.
Nu vill han bli frikänd.
Samtidigt vill åklagarsidan att straffet skärps.
På onsdagen tas fallet upp i Svea hovrätt.

Annons

I början av juli dömdes åklagaren till 3,5 års fängelse och 250 000 kronor i skadestånd till offren.

Falu tingsrätt ansåg det klarlagt att han våldtagit två minderåriga flickor, i Dalarna 2009 och i Hälsingland 2014. Han dömdes även för en rad andra brott, bland annat sexuellt ofredande i Sundsvall.

Rätten skrev i domen att samtliga brott som åklagaren gjort sig skyldig till gott och väl överstiger fyra års fängelse, men tog hänsyn till att han kommer att förlora sitt jobb.

Något som chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren tycker är en för mild dom och överklagar fängelsestraffets längd.

I sin överklagan till hovrätten skriver chefsåklagaren att han tycker att tingsrätten tagit för stor hänsyn till att åklagaren kommer att avskedas.

Under utredningens gång erkände han att han under 2015 köpte sex i Dalarna.

Han medgav också att han köpt ut alkohol till minderåriga i Dalarna samt i Sundsvall och erkände dataintrång som gick ut på att han i Åklagarmyndighetens datasystem, utan att det var befogat, sökt information om sex unga flickor vid 58 olika tillfällen.

När den första av tre rättegångsdagar börjar i Svea hovrätt på onsdagen går man igenom materialet som prövades i tingsrätten gällande de två våldtäkterna, ett tjänstefel och två sexuella ofredanden av unga flickor som åklagaren har överklagat och hela tiden nekat till att ha gjort sig skyldig till.

Försvaret yrkar på att åtalspunkterna gällande de sexuella ofredandena ogillas.

Gävleåklagaren vill i första hand att också punkterna om tjänstefel och barnvåldtäkter ogillas.

I andra hand vill han att tjänstefelet bedöms som ringa och att barnvåldtäkterna i stället rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn.

Mer läsning

Annons