Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef på Trafikverket varnar för fart- och poliskontroller på sociala medier – polisen: "Mycket anmärkningsvärt"

I en Facebook-grupp har en avdelningschef på Trafikverket
flera gånger varnat för både mobila fartkameror och för poliskontroller.
Kvinnan säger att hon ångrar sig.
Trafikverket har ingen åsikt kring vad anställda gör på sociala medier – trots att myndigheten är huvudaktör i arbetet för säkrare trafikmiljö.

Annons

Gruppen på Facebook har tusentals medlemmar, där många privatpersoner upplyser om poliskontroller, eller polispatruller som synts till, av olika slag.

En chef för en avdelning på Trafikverket i Borlänge har, i gruppen i fråga, flera gånger varnat för poliskontroller och mobila fartkameror.

Det senaste inlägget som DT tagit del av gjordes för en knapp månad sedan, då kvinnan - vars uppdrag inte är direkta trafikfrågor- varnade för en mobil fartkamera på en väg i södra Dalarna.

Generellt är polisen kritisk till att allmänheten varnar varandra för olika polis- och fartkontroller på sociala medier, eftersom annan brottslighet uppträcks i kontrollerna.

Läs också: Sociala medier försvårar polisens arbete

I en grupp på Facebook har chefen för en avdelning på Trafikverket i Borlänge flera gånger varnat för mobila fartkameror och poliskontroller.

– Jag har kollat igenom den här gruppen på Facebook - alla de värsta kriminella som finns i länet är medlemmar i den, säger Johan Alm, gruppchef för trafikpolisen i Dalarna.

Sedan fenomenet med varningar på sociala medier kom i gång har antalet rattfyllerister som dalapolisen tar störtdykt, enligt Johan Alm.

Trafikverket är en av huvudaktörerna som jobbar för en säkrare trafikmiljö.

Tillsammans med polisen förvaltar myndigheten de så kallade trafiksäkerhetskamerorna.

Avdelningschefen har varnat för hastighets- och poliskontroller flera gånger.

Hur ser du på att en Trafikverksanställd varnar på det här sättet?

– Ungdomar som varnar är en sak, de vet inte bättre alla gånger. När vuxna människor varnar undrar man vad de tänker med. Om sedan någon som jobbar, eller har jobbat, på Trafikverket varnar i de här grupperna.

– Ja, då vet jag inte riktigt vad man ska tänka. Det är mycket anmärkningsvärt. Har man en chefstjänst på Trafikverket kan man gå i bräschen för trafiksäkerhet och inte slå undan fötterna på de som jobbar, säger Johan Alm.

Han menar att inte bara trafikpolisens arbete, utan även övrig polisverksamhet blir lidande.

– Det är det som de flesta som inte är yrkeskrimniella faktiskt tycker att vi ska hålla på med som blir extremt lidande. Skriver man till exempel "Flertalet poliser på väg mot Svärdsjö" utan att veta varför, kan kan det vara så att polisen förbereder husrannsakan i ett narkotikaärende och man varnar för det, utan att förstå det själv.

Skärmdump från avdelningschefens varningar på sociala medier.

När DT kommer i kontakt avdelningschefen på Trafikverket säger hon att hon inte vet varför hon agerat som hon gjort.

Du har varnat för mobila fartkameror och poliskontroller.

– Jaha, ja.

Varför gjorde du det?

– Inte vet jag.

Du har en chefstjänst på Trafikverket, som är en huvudaktör i arbetet för en säker trafikmiljö.

– Ja, det har du rätt i.

Är det förenligt med det?

– Nej absolut inte. Faktiskt inte, nu när du säger så där. Det är ju helt förkastligt. Helt klart. Absolut.

Har du inget minne av syftet med dina varningar?

– Nej, faktiskt inte. Jag reflekterade inte över det, men nu när du säger så där. Herregud, det är helt fel ju. Det var bra att du ringde och fick upp ögonen för mig. Nu ångrar jag mig. Herregud, jag har inte tänkt så långt, säger kvinnan.

Från Trafikverkets håll ser man dock inga preblem med agerandet.

– Vi lägger oss inte i vad personer gör privat på sociala medier. Yttrandefriheten är stark och det är meddelarfrihet som gäller. Så vi har egentligen inga åsikter om detta, säger Lena Karlsson på Trafikverkets presstjänst.

Trots att ni är en mydighet som förvaltar kamerorna och jobbar för säkrare trafikmiljö?

– Som sagt, vi har ingen åsikt. Det är yttrandefrihet och meddelarfrihet som gäller.

Johan Alm om Trafikverkets hållning:

– Det låter konstigt. Men jobbar man på en trafiksäkerhetsmyndighet kan man kanske hålla sig från just den delen. Sen kan man ju diskutera kattungar och allt annat möjligt på sociala medier. Men just den delen kan jag tycka att det är konstigt att Trafikverket inte har rutiner kring. Det handlar om att vara trogen sitt uppdrag, säger Alm.

Trafikverket förvaltar fartkamerorna tillsammans med polisen.

FAKTA

Trafikverket och polisen förvaltar gemensamt systemet för trafiksäkerhets­kamerorna. Trafikverket ansvarar i samråd med polisen för uppsättning, drift och underhåll av de fasta kamerorna samt för dataöverföringen till Polisen.

Polisen ansvarar i samråd med Trafikverket för utplaceringen av de mobila trafiksäkerhetskamerorna. Polisen ansvarar också för hur aktiveringen av de fasta kamerorna sker, samt för all utredning som görs av de hastighetsöverträdelser som registreras via trafiksäkerhetskamerorna.

Mer läsning