Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnliga poliser får lägre lön vid nyanställning

/
  • Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet region Nord.

Lägstalönerna blev lägre än utlovat och bland nyanställda tjänar kvinnor mindre än män.
– När vi gått igenom lönerna visar det sig att man satt lägre på kvinnor än män, säger Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet region Nord.

Annons

Förra året skrev Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen på ett löneavtal som skulle ge lågavlönade och nyexaminerade poliser en lägsta lön på 24 500 från den 1 oktober 2014.

Nu visar det sig att en del polisassistenter som anställs får en lägre lön.

– Det var en lägstalön men nu plötsligt går man både under och över det. Av de 18 polisassistenter som anställs i region Nord nu är lönespridningen mellan 23 800 och 25 000 kronor. Samtidigt finns det poliser som jobbat i sex år men som har under 25 000 kronor, säger Carina Ytterström.

Besvikelsen är stor, dessutom blandas den med bestörtning då Polisförbundet upptäckt att man satt lägre löner på kvinnor än män.

– I vår region handlar det om sex kvinnor och tolv män. Tre av de sex kvinnorna får löner under 24 500 kronor. Bland de tolv männen är det två som får under 24 500 och tio som får över, säger Carina Ytterström.

Hon ser inga rimliga förklaringar till skillnaderna.

– Jag har tittat på det men ser ingenting som förklarar varför det ser ut så här, säger hon.

– Jag blev jätteförvånad när jag hörde det här. Lönerna har satts på regional nivå men jag förutsätter att det här tas upp och analyseras på nationell nivå. Stämmer de här uppgifterna att kvinnor tjänar mindre än männen och det inte finns några rimliga förklaringar så går det ju tvärtemot vår ambition och vårt värdegrundsarbete, säger Kenneth Bergquist, tillförordnad polisområdeschef i Västernorrland

Mönstret är detsamma om man ser till hela riket.

Cirka åtta procent av de kvinnliga polisassistenterna lönesätts på 23 800, vilket är den lägsta lönenivån, medan fyra procent av de manliga polisassistenterna bedöms vara värda samma lön. Över 25 000 kronor i lön får cirka fyra procent av kvinnorna och nio procent av männen.

"Nu framträder en bild där man gör en tydlig uppdelning utifrån könstillhörighet" skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel i Aftonbladet.

Rikspolischefen Dan Eliasson håller inte med Polisförbundet och har i sitt svar på debattartikeln skrivit: "Vid nyanställning av polisassistenter tillämpar Polismyndigheten sedan i år individuell lönesättning. Ingångslönen värderas utifrån kriterier som naturligtvis är helt könsneutrala."

Mer läsning

Annons