Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen nedringd – fick svårt att få helhetsbild av kaoset: "Håller fortfarande på att försöka få bort allt"

Lördagens blåst orsakade stora skador runt om i länet. På några få timmar fick polisen in ett 60-tal anmälningar och under lördagseftermiddagen så var arbetet fortfarande igång med att röja upp efter ovädret.

Annons

TV-klippet: Se vår livesändning med anledning av vindkaoset.

Lördagens blåst orsakade stora skador runt om i länet. Polisen säger att de fick in ett 50-60-tal anmälningar på bara några få timmar.

– Träd hade ramlat över vägar, bilar och hus. Båtar hade slitit sig. Vi håller fortfarande på att försöka få bort allt, säger Mickael Baudin RLC-befäl vid polisen i Västernorrland.

Liverapport: Stort vindkaos i länet – folk uppmanas att inte ge sig ut på vägarna

Eftersom privatpersoner larmar till olika institutioner så säger polisen att det har varit svårt att få en helhetsbild över skadorna.

– Vissa anmäler till polisen, andra till SOS så det är ibland svårt att få en helhetsbild. Det blir lite blandat i en sån här situation, säger Mickael Baudin RLC-befäl vid polisen.

Läs också: Stora grenar blåste ned och föll över lekpark

För att försöka klara av antalet anmälningar har polisen, räddningstjänsten, kommunen och vägverket samarbetat för att klara av stormbyarna.

– Det har tagit mycket energi att ta reda på vem det är som äger vägarna. Det finns ju kommunala vägar, statliga ägare och enskilda vägar och då ska vi ju få tag på ägaren, så det är inte alltid så lätt, berättar Mickael Baudin.

Läs också: Se när räddningstjänsten tvingas fly fallande träd i vindkaoset

Kommunerna i Västernorrland har fått ringa ut extrapersonal för att klara av trycket från anmälningar.

Väderkaoset orsakade också ett högt tryck på SOS Alarm. På grund av det höga trycket beslutade man att prioritera larm där det fanns risk för personskador.

– Vi fick in katastrofalt många anmälningar, så vi kunde helt enkelt inte åka på alla. Vi valde att prioritera larm där det fanns risk för personskador, säger Svenne Millberg produktionsledare vid SOS Alarm.

Mer läsning