Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spicevågen ebbade ut

/
  • En av många av överdoser av Spice som drabbade missbrukare i Sundsvall under hösten 2014.

Vågen av Spice har ebbat ut i Sundsvall – i alla fall för stunden.
Samtidigt har polisen blivit allt bättre på att stoppa nätdrogerna.
I genomsnitt lägger lagens långa arm beslag på en försändelse om dagen.

Annons

– Det stämmer. Vi har ett väldigt bra samarbete med framför allt Posten och vissa utlämningsställen, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen i Sundsvall.

Så sent som i höstas rapporterade lokala medier om en våg av Spice-överdoser i Sundsvall. I oktober beskrevs läget med orden ”ett 20-tal personer har förts till sjukhus inom loppet av bara en månad”.

De som drabbades då var aktiva missbrukare, enligt Henrik Blusi. Han konstaterar även att drogen inte längre är överrepresenterad bland missbrukarna. Josef Wiklund vid polisen i Sundsvall delar den bilden. Han konstaterar i sin tur att polisen får in betydligt färre tips om Spice i dag jämfört med tidigare.

Henrik Blusi utesluter inte att det är den relativt goda tillgången på cannabis som bidrar till att Spice- vågen ebbat ut.

– Så kan det vara. Och utan att veta säkert så kan det också vara så att fler förstått att det här med Spice är ruskigt farligt när man inte vet varifrån det kommer och det kan vara fruktansvärt starkt, säger Henrik Blusi.

En annan bidragande orsak kan vara den samverkan som pågår mellan polisen, Posten och olika paketutlämningsställen i Sundsvall sedan lite drygt ett år. Sedan samarbetet inleddes har polisen hämtat ungefär en försändelse om dagen på postterminalen i Sundsvall och olika paketutlämningsställen.

– De kontaktar oss när de hittar en försändelse som verkar misstänkt. Den kan ha gått sönder eller att mottagaren av den är en person som tidigare fått narkotika skickat till sig. De kontaktar oss och vi åker ut till platsen. Uppstår en skälig misstanke så tas försändelsen i beslag och innehållet kontrolleras. Det är ytterst sällan som det inte är narkotika eller en hälsovådlig fara, säger Henrik Blusi.

Parallellt med det pågående samarbetet i Sundsvall har även ett projekt mot nätdroger i Norrland inletts på initiativ av de fyra nordligaste länsstyrelserna med stöd av Folkhälsomyndigheten.

Målet för projektet är att öka medvetenheten och hitta arbetssätt som stoppar nätdrogerna från att nå både nya och gamla missbrukare. Förutom länsstyrelsen deltar polisen, tullen, kommunerna, olika speditionsfirmor, Handelsanställdas förbund, Ica, Coop och Posten i arbetet.

– Det har funnits en ganska låg medvetenhet om att det här är ett problem, säger Anna M Karlsson, länssamordnare.

Projketet beräknas pågå till och med 2016 och nyligen utsågs Timrå och Övik till pilotkommuner.

Just nu är Spice ingen överrepresenterad drog bland Sundsvalls missbrukare, enligt polisen. I höstas orsakade drogen tvärtom mängder av överdoser.

Mer läsning

Annons