Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bland fiskar och tomater i Nathalies Akvaponi: "Det är ett kretslopp med växt- och fiskodling"

24-åriga Nathalie Nygren i Ljustorp blev introducerad för Akvaponi – ett kretslopp med fisk- och växtodling. Det fick henne att starta upp en egen verksamhet. "Jag blev löjligt glad när första tomaten kom", säger hon.

Akvaponi.

Bara själva namnet väcker fantasin till liv. Men för den oinsatte är det kanske inte fiskar och tomater som man tänker på först.

– Akvaponi är när man gör ett kretslopp av växtodling och fiskodling. Fiskens avfall blir näring till tomatplantorna, säger Nathalie Nygren.

Läs också: Fiskar har flyttat in på tomatodlingen i Ljustorp: "Jättespännande projekt"

Hon är en ung företagare utan tidigare erfarenhet av varken tomat- eller fiskodling. Men under våren flyttade hon in sin verksamhet hos Tomat Ås i Ljustorp.

– Jag har länge varit intresserad av att hålla på med odling. Just akvaponi kände jag inte till innan men min syster introducerade mig för det. Hon har en fiskodling i Stockholm och jag får mycket hjälp med råd och tips av henne, säger Nathalie Nygren.

För några veckor sedan plockade hon den första tomaten och har sedan dess skördat omkring 30 kilo. Regnbågarna i tanken växer och även de kommer att säljas som matfisk.

– Fiskarna mår bra och ingen har gett upp än, säger hon.

Från tanken med fisk går deras bajs till en tunna. Vattnet med näring från bajset går sedan ut till tomatplantorna som sedan går tillbaka till fisken.

Läs också: Mjällådalen i final om Sveriges vackraste natur

– Det som är bra med Akvaponi är att det går att göra i vilken storlek som helst, säger Nathalie Nygren.

Hon pysslar om sin odling varje dag och kombinerar verksamheten med att sälja kök. Hon har några olika sorters tomater som körsbärs- och plommontomater.

Lådorna som plantorna står i har hon byggt själv och ännu har hon inte stött på några större komplikationer med systemet.

– Jag har fått byta ut lite rör och slangar, säger Nathalie Nygren.

Många kommer förbi och är nyfikna på tomaterna och fiskarna. Frågor som om tomaterna smakar fiskbajs är vanliga.

– De smakar inte fisk. Det blir som till exempel gödsel från korna att det är näringen de tar upp, säger hon.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.