Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blanda inte snuset med kaffe – riskerna med tobak måste tas på allvar

Replik på Vill du betala för att grannen slutar snusa? ST 4/11.

Patrik Strömer från Svenska Snustillverkarföreningen kritiserar Västernorrlands landstingspolitikers vilja att uppmuntra minskat snusbruk och via skattesedeln belöna dem som slutar.

Det är varken företagens eller branschföreningarnas roll att agera prioriteringsrådgivare åt kommuner och landsting i hur de hanterar sin budget. Det är väljarnas jobb. Att Svenska Snustillverkarföreningen, med Strömer i spetsen, ändå tar på sig denna rådgivande roll må så vara. Men det som fick mig som läkare att reagera är att Strömer blandar samman tobak med kaffe och godis. Det råder inga tvivel om att det är stora skillnader mellan dessa produktkategorier. Till exempel avråder läkare gravida kvinnor från att nyttja snus på grund av riskerna.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Bokstavligt talat satte jag kaffet i halsen när läste hur Strömer bagatelliserar riskerna med nikotinprodukter. Tobak är och ska vara en produkt som är strikt och ansvarsfullt reglerad. Det är samtliga seriösa tobaksproducenter överens om. Vidare är branschen, vetenskapen och allt fler internationella hälsoaktörer ense om att nikotinprodukter som inte förbränns, så som snus, e-cigaretter och så kallade heat-not-burn-produkter, sannolikt har väsentligt lägre hälsorisker än cigaretter.

Vi välkomnar en konstruktiv debatt om skademinimering. Det kräver att samtliga parter förhåller sig till fakta och tar dem på allvar. Även Strömer och Svenska Snustillverkarföreningen. Tobak är inte godis. Tobak är inte bra för hälsan. Det bästa är att aldrig börja. Likväl väljer ändå många att använda tobak. De som gör det bör välja de produkter som ger minst skada. Men att blanda ihop kaffe och snus bagatelliserar risker, ödelägger möjligheten till en konstruktiv debatt och riskerar att därmed viktiga hälsopolitiska mål som att minska cigarettrökningen.

Claude Guiron

Vetenskaplig direktör Philip Morris Norden och kardiolog

Läs också:

Osmakligt att lura in unga på snusning

Så ser alkoholvanorna ut hos unga i länet: "Allvarligt att de som dricker faktiskt dricker relativt mycket"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel