Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blankis skördar offer i Sundsvall: "Ska inte behöva gå med livet som insats"

Sundsvalls gångbanor förvandlades till isbelagda fällor på måndagsmorgonen.
– Man ska inte behöva gå med livet som insats, säger Inga-Lis Sirenius, ordförande i PRO City.
Då gick sjukhuset ut med en skarp uppmaning till allmänheten:
– Rekommendationen är att fundera på om man verkligen måste gå ute, säger Per Bergman, enhetschef på akuten.

Annons

Helgen var ovanligt varm i Sundsvall – till den grad att dygnsmedeltemperaturen nådde upp till fyra grader över det normala. Det fick Kristoffer Molarin, meteorolog på väderinstitutet Foreca, att tala om "en stor avvikelse".

Och det milda vädret ser ut att fortsätta i veckan. Men där vissa kanske jublar åt att slippa stå och huttra finns också en baksida med de pendlande temperaturerna.

I halkans spår har mer än dubbelt så många fallolyckor inrapporterats på Sundsvalls sjukhus mot vanligt. Bara fram till klockan 14 på måndagseftermiddagen handlade det om sju patienter.

– Det är en ganska hög siffra, säger Per Bergman, som tipsar om broddar på skorna i det besvärliga läget.

Sett över hela Sverige dör varje dag minst fyra personer över 65 år till följd av en fallolycka, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det är dåligt med sandning över huvud taget. Man ska inte behöva slå ihjäl sig när man ska ut på stan, säger Inga-Lis Sirenius.

Läs också: Kämpar för att klara av ishalkan – PRO kräver gratis halkskydd

De senaste dagarnas situation – med plötsliga och kraftiga väderomslag – är svårhanterligt, enligt Göran Gustafsson, sektionschef på gatuavdelningen vid kommunen:

– Det är nästan det värsta scenariot vi kan ha. Då går vi ut med allt vi har för att sanda. Samtidigt tar det sin lilla tid, det är lika halt för sandbilen.

Han fortsätter:

– Vi får hur många samtal som helst en dag som den här. Men många gånger är det fastighetsägarens ansvar att sanda vissa av gångbanorna.

Inga-Lis Sirenius passar också på att leverera en pik till stans fastighetsägare:

– De är skyldiga att sanda, inte bara något korn där och där.