Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåser det tillräckligt?

Blåser det tillräckligt på Månberget i Jättendal för att en 300-miljonersinvestering ska bli av?

Den frågan vill Nordex Sverige AB ha svar på innan bolaget fattar beslut om att uppföra nio vindsnurror, med högsta vingspetsen på 150 meters höjd, i området.

På onsdagen var anlitade operatören Telecon och Norrlandskranar från Sundsvall på plats för att resa den 80 meter höga vindmätarmasten.

Vindstyrkan kommer att mätas på fyra ställen, berättade Teracons Mikael Boström, Motala. Vindriktningen mäts på två punkter.

Provmasten ska stå ett år, den monteras ner efter det. Det måste råda en medelvind på minst sju meter per sekund för att området ska vara intressant.

Familjen Kardell i Jättendal är största markägare.

Allt förändras. Min morfar ville på sin tid förbjuda bilismen. Nu byggs vindkraftverk på många olika håll, konstaterade Sten Kardell då han besökte byggarbetsplatsen.

Naturskyddsföreningen har observerat att det finns berguv i området och det återstår att se vad som händer med miljöfrågorna.

Uppe i toppen på masten finns en futtig 3-wattslampa men förstoringseffekter gör den väl synlig för flyget. Två solcellspaneler ger energi till två batterier för mätapparaturen.