Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli aldrig gammal i Sundsvall

Jag vill inte bli gammal och behöva vård så som det ser ut i dag, det gör så ont att komma till jobbet och känna den press man känner.

När jag valde som 21-åring att börja jobba inom detta för cirka 67 år sedan så såg det helt annorlunda ut. I dag skulle vi gå in i en så kallad Skönsmomodell och allt skulle bli så bra men så vart inte fallet.

Att kunden ska vara i fokus är helt borta, hur ska jag hinna klä på någon, hjälpa ner för trapporna och sedan ta en promenad ute i naturen på 30 minuter? Det kan jag inte ens göra själv och är fullt frisk.

Hur ska jag hinna baka den där sockerkakan och sedan fika med min kund på 30 minuter? Det är så fruktansvärt. Och vi som till exempel jobbar inom hemtjänsten på bygden har långa restider och vi ska hålla hastighet efter väglag men hur ska man kunna göra det utan att sätta andras och sitt egna liv i fara för att man är så stressad för att hinna i tid?

Jag är så ledsen över att se mina vänner – som dessa kunder faktiskt är. Se hur de ser mig stressad fast jag gör allt för att det inte ska synas. Jag utbildade mig till undersköterska för att jag ville göra något för de äldre, för att jag egentligen älskar detta jobb. Men snart orkar jag inte jobba med detta, orkar inte med min ångest och frustation över att det inte görs något, utan man sitter och räknar pengar på kommunen utan någon som helst förståelse eller kunskap.

Snart kommer ni inte att ha någon uska som vill jobba och mera sjukskrivningar kommer det att bli, jag lovar. Bli aldrig gammal.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Undersköterskan från bygden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel