Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli bättre mekaniker – med språkstudier

Budskapet var solklart.
Satsa på skolan och lär dig språk och matematik – så kan du bli en bra mekaniker.
Micke Kågered, Europamästare i dragracing, tvekade inte i sitt budskap till fordonseleverna på Västermalms skola.

Under parollen "Verktygslära och racing på schemat" har Team Kågered besökt över hundra skolor i landet för att berätta om racing och de nödvändiga verktyg som behövs för att jobba som mekaniker. Och det var intresserade elever som fick lyssna på visdomsorden från Europamästaren Micke Kågered.

– Ja, jag vill ha en dragracingbil. Det är så häftigt att köra fort. Matematik är kanske inte mitt bästa ämne men det gäller att kämpa på om det krävs för att jobba som mekaniker. Även engelskan måste man underhålla, berättar Cecilia Lundin, som funderar på att söka sig mot racingbranschen.

Micke Kågereds och hans logistikchef Kent Karlssons budskap är enkelt.

– Satsa på skolan när du kan. Ingen kräver att du ska bli världsmästare direkt men lyssna på lärarna och gör ditt bästa. Även om specialintresset är att meka med motorer så måste man lägga tid även på grundämnena engelska, svenska och matematik. Utan de kunskaperna blir det svårt att läsa och förstå fraktsedlar, manualer och andra handlingar som dyker upp, säger Kent Karlsson.

I Team Kågered racing är arbetsspråket engelska och Micke Kågered förklarar:

– Vi har engelskspråkiga mekaniker och mycket av bilmaterialet är från USA så vi måste kunna språket för att jobba effektivt. Att skruva i en bil är ganska enkelt om man har intresset men en bra mekaniker har även de andra grundämnena med sig från skolan. Att ta igen det efteråt är mycket tuffare och tar tid.