Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli djurvän på riktigt – bli vegan

Det gör ont när jag tänker på det fruktansvärda lidande vi utsätter våra mest oskyldiga och sårbara individer för. På betonggolv, instängda utan dagsljus hela livet. Fängslade i små burar.

De med fel kön ses som avfallsprodukter och dödas direkt, eller då de vuxit tillräckligt. För de andra väntas ett tufft liv av hård avel och produktion. Ständig tvångsinseminering för att producera mjölk och barn. Barn tas ifrån mödrar för att vi vill åt bröstmjölken, sedan väntar samma öde som föräldrarna.

När deras kroppar inte orkar producera tillräckligt, eller när de är stora nog slaktas de. Panikslagna av skräck bedövas de med våld mot huvudet, elektricitet eller plågsam gas.

Avlade att producera och bli så stora som möjligt går deras kroppar sönder. Trängsel och stressande miljöer som framkallar fjäderplockning, hackning och kannibalism.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag talar om djuren och deras vardag. De hundra miljoner landdjur, och de miljardtals fiskar som varje år dödas i Sverige. Djurskyddslagen är ett skämt och har inget med verkligheten att göra.

Det handlar inte om att förmänskliga, för på alla sätt som betyder något är de exakt som vi. De känner smärta, rädsla, ångest och sorg. Och de skriker efter vår hjälp, men ingen lyssnar.

Att äta kött är inget personligt val, då det inte är ett personligt val att skada eller döda någon. Det finns inget humant sätt att döda någon som vill leva.

Det behöver inte vara så här. Bli djurvän på riktigt, bli vegan.

Daniel Ekbom

Läs också:

Massdöd kan undvikas med växtbaserad mat

Har vi rätt att döda för att äta kött?

Kor är bättre än människor för klimatet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel