Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blockaden har ett syfte – Israels överlevnad

Replik på "Sätt ner foten om Palestina", ST 3 februari och "Jag saknar den kritiska analysen om Israel och Palestina", ST 26 februari.

På kort tid har två insändarskribenter ondgjort sig över Israel med svepande påståenden kring ockupation och terrorhandlingar. Är detta ett försök att manipulera sanningen eller ett exempel på ren okunnighet? För fakta visar något annat.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Staten Israel lever i en omgivning med grannländer vars ledare officiellt uttalar att man ska förinta landet och har även illustrerat det på sina kartor där Israel inte existerar. Alla förhandlingar om fred och en tvåstatslösning har slutat med att Israels motpart(er), inte Israel, lämnat förhandlingsbordet. Med dessa förutsättningar är det inte lätt att skapa fred.

Vid flera tillfällen har också dessa grannar anfallit Israel för att verkställa sitt hot om förintelse men blivit besegrade. I dessa krig har Israel erövrat fiendens områden och enligt internationell lag har då erövraren rätt att behålla erövrat område. Flera experter på internationell rätt, bland annat Stephen Schwebel (tidigare President i Internationella domstolen i Haag, och professor i juridik vid Harvard University) har övertygande visat på Israels juridiska rätt till Gaza och Västbanken. De är dessa områden som i dag felaktigt kallas ockuperade områden.

Sen skriver en insändare att Israel har en blockad mot Gaza och vägrar släppa in hjälpsändningar med mera. Som det som exempelvis Ship to Gaza skulle leverera? Vilket nonsens! Vad man inte vill släppa in är vapen. Några få, av många, exempel på detta var när båten S Francop 2009 stoppades av Israel och visade sig innehålla 500 ton ammunition. År 2011 stoppades Victoria lastad med 50 ton ammunition och i mars 2013 hindrades KLOS C med en last av 40 raketer, 181 granater och 40 000 ammunitionskulor. Så blockaden har ett syfte, Israels överlevnad.

Däremot har, sedan början av 2013, över 20 000 lastbilar med kött, grönsaker, konserver, medicinsk utrustning, bränsle, vatten, medicinsk utrustning, djurfoder, skolmaterial , och kosmetiska produkter leverats från Israel. Årligen levererar också Israel fem miljoner kubikmeter vatten och 125 MW el (per dag) och 910 ton gas.

Israel tar sig också an sjukvårdsbehövande från Gaza, Västbanken och Syrien. Enligt Hälsoministeriet har det kostat sjukhus i norra Israel 10 000 000 dollar att ge vård till skadade syrier. Aboud Dandachi, sunnimuslim från staden Homs, har också skapat en hemsida, Thank You Am Israel, för att tacka israeliska och judiska organisationer och personer som hjälper syriska flyktingar. Så lägg ner myterna om blockad av Gaza/Västbanken.

Fokusera i stället på att eliminera blockaden/bojkotten av Israeliska produkter som ändå bara drabbar ”palestinierna” i slutänden. För om man har en vilja av att stå upp för befolkningen i Gaza/Västbanken är det ingen framgångsrik metod att slå mot Israel. Ett exempel på det är BDS-rörelsens (en rörelse som driver på för bojkott av israeliska varor) långa bojkottkampanj mot det israeliska företaget SodaStream som slutligen valde att flytta från Västbanken. Baksidan är att 500 palestinier blev av med sina jobb. Tänkte de inte längre!?

Vill man hjälpa befolkningen i Gaza/Västbanken så måste man inse hur verkligheten är, vad som ligger bakom knivskärningar, självbombningar och granatbeskjutning. Den palestinska myndigheten måste ta ansvar för sitt folk genom att predika fred istället för förintelse av Israel, uppbyggnad av samhället istället för att hålla kvar befolkningen i flyktinglägerstatus och sluta belöna och avlöna terrorister/mördare och deras familjer. På politisk nivå påverka länder som bidrar med skattemedel att ställa krav och kräva förändringar och definitivt inte erkänna en stat som inte finns.

Israel är Mellanösterns enda demokrati med ett samhällssystem av frihet, öppenhet, rättssystem och rättvisa som vida överstiger sina grannländers. Israels är inom många områden världsledande på ett sätt som utvecklar civilisationen. Man kan leva i fred med sina grannar (om de vill) och den som gör det får välsignelse av det. I februari ifjol tecknades exempelvis ett avtal med Jordanien om vattensamarbete. Projektet, som kallas "Röd-Död"-projektet, skall förse både israelerna och jordanierna med vatten samt rädda det sinande Döda havet.

Så se verkligheten, skaffa fakta och tro inte på myterna.

Göran Thalén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel