Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BO: Polisen borde ha frågat

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg påpekar att polisen borde ha tillfrågat mamman om hon hade något barn som behövde tas om hand i samband med att hon greps.

Själv nämnde mamman ingenting. Men i hemmet hittades ettåringen övergiven och apatisk i bostaden vid polisens husrannsakan.

Liknande situationer har inträffat tidigare i Sverige och BO har då framfört att det finns allvarliga brister i båda polisens och Kriminalvårdens rutiner.

Kriminalvården har ändrat sina rutiner. Det har även polisen, i samband med att någon anhålls ställs frågan om det är någon som behöver få hjälp.

Men rutinmässigt ställer inte polisen den frågan i samband med gripanden, och det är vad BO nu efterlyser, för en person kan hållas i tolv timmar innan hen anhålls.

Fredrik Malmberg skriver att det kan få svåra konsekvenser att vara ensam under så lång tid för ett riktigt litet barn. BO har nu kontaktat Rikspolisstyrelsens rättsenhet för att diskutera rutiner i samband med gripande. Som läget är i dag finns det ingen frågeplikt eller upplysningsplikt.

– Vi har naturligtvis haft en dialog kring den här händelsen. I normalfall när någon frihetsberövas så har man ett samtal. Den frihetsberövade brukar då berätta om det finns barn eller djur att ta hand om, jag har inte varit med om att någon inte har berättat, säger Thomas Nilsson, tf länspolismästare, som varit polis i 30 år.

– Vi håller nu på att undersöka vad som pågår nationellt, om det kommer några direktiv. Snart är vi ju en nationell myndighet och därför ska allt anpassas.

Socialtjänsten har också agerat genom att göra en polisanmälan mot föräldrarna om misshandel av barn, ärendet utreds nu av polisen.

Barnet omhändertogs först när det var två månader gammalt för att mamman hade hälsoproblem och i perioder var inlagd på sjukhus, inte heller pappan ansågs lämplig att ta hand om ett så litet barn.

I vintras upphörde omhändertagandet och barnet flyttades tillbaka till föräldrarna. Nu har barnet tagit omhand igen.

Mamman har även ett äldre barn som är omhändertaget sedan tidigare.

I samband med husrannsakan påträffades även en hund som var i så dålig kondition att den måste avlivas.