Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arthursagan motor i äventyrberättelse

/

Claes Reimerthi: Myrddin
Ekholm & Tegebjer
12 - 15 år

Annons

Det är 1940 och Hitlers arméer är på väg att invadera England. Pojken Arthur evakueras till sin morbror, som arbetar vid en internatskola som just nu är utan elever.

I närheten reser sig det mytomspunna tornet Cair Myrddin. Där sägs trollkarlen Merlin ligga begravd, fjättrad av sin egen magi, och när England hotas av undergång ska han åter vakna. På olika vägar blir det Arthurs och hans nyvunne vän Bens uppgift att lösa svåra problem och rädda England med magins verktyg.

Det är en tjock bok och en omfångsrik historia, grundad i Arthursagan som också presenteras bit för bit. Idén kom till författaren för 15 år sedan och var först tänkt som serie.

Och det märks. Skildringen av tidsandan och personerna lyckas inte fullt ut. Länge är författaren så upptagen av att beskriva vad personerna observerar att han glömmer att ta oss med in i dem; att låta oss lära känna dem genom deras tankar, insikter och upplevelser. Det är som om han redan har filmmanuset i tankarna - eller i alla fall tänker i bilder snarare än i skönlitteratur.

Historien är dock skickligt sammanvävd och gedigen, och äventyren står som spön i backen. Pojkarna reser i tiden, flyr undan mobbare, jagas av den korrupte konstapel Hodgins, förföljs av spöken, tar sig ur låsta rum och förbjudna utrymmen. De springer i grottor, flyr undan mordiska rektorer, söker magiska föremål, blir inblandade i mordhistorier, tjuvåker tåg och möter nya hinder varje minut innan de slutligen kan gräva ner den uråldriga kristallskallen vid Towern och stoppa Hitler.

Krigsstämningen på slutet är fint skildrad, och det är roligt att Arthursagan än en gång kommer till heders. Även om skönlitteraturens unika kraft i att ta oss till människornas insida inte helt utnyttjats är detta en bok som kommer att suga i sig dem som gillar spänning och fart. Troligen spottar dem inte ut dem igen förrän alla 598 sidorna är lästa.

Mer läsning

Annons