Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndom, natur och livstankar - Sten Rigedahl ger ut sin fjärde diktsamling

/
  • Sten Rigedahl skriver inte mycket dikt numera men har samlat ihop en del ur gömmorna till en ny samling,

Många har läst hans debattinlägg och följt hans strävan efter att popularisera sägnen om Fale Bure.
Nu ger Sten Rigedahl också ut sin fjärde diktsamling med dikter av både sig själv och sin far.

Annons

– Så fort jag lärde mig skriva började jag skriva dikt. Jag kunde klättra upp i ett träd och fästa en dikt mellan kvistarna, säger Sten Rigedahl.

Under hans 88-åriga liv har det blivit cirka 250 dikter som han vid fyra tillfällen gett ut i urval. Första gången var 1978, då Håkan Baw tryckte boken i sitt tryckeri och lämnade förlagsnamnet Cultura Nordica till Sten Rigedahl, som sedan har fortsatt använda det.

För cirka tio år sedan kom "Echo", den samling han själv är mest nöjd med och fick recenserad i litteraturtidskriften Horisont; för ett par år sedan sammanställde han "Dikter av Sten på Skäret" och nu är det dags för "Poeten Sten Poeten".

Där finns ett 50-tal dikter från hela hans liv med motiv från naturen, barndomen - och även ur en äldre persons perspektiv, med medvetenheten att slutet kommer närmare. Några är skrivna av hans pappa Axel, som även gärna skrev ner berättelserna om sin farfar, björnjägaren Komyrris-Olle. Pappas dikter bara föll ur en låda som Sten Rigedahl råkade öppna.

– Som om de ville göra mig uppmärksam på att de fanns, säger han.

De senaste tio åren har han själv inte skrivit mycket dikt. Han har ägnat sig åt att gräva i legenden om Fale Bure och försöka få den att leva; Fale i Birsta som ska ha haft en del att göra med svensk storpolitik på 1200-talet, enligt en sägen återgiven av riksantikvarien Johannes Bureus på 1600-talet. Oavsett sägen eller sanning så är det en spännande historia för sommarteater och för att dra turister till Sundsvall, tycker Sten Rigedahl. Inte minst när Västergötland kan göra en turistmagnet av Jan Guillous fiktiva medeltidsgestalt Arn.

Hans och andras arbete har resulterat i en årlig Buredag vid Sköns kyrka samt den stora stenstatyn utanför kyrkan av Lars Widenfalk. Och Johannes Bureus ättetavla, som låg undangömd i ett förråd vid Uppsala domkyrka, är nu åter uppsatt i domkyrkan.

– Där tyckte vi att vi gjorde en stor insats, säger Sten Rigedahl.

Under åren med Fale har han bland annat skrivit "Bureättens Magna Charta", studiehjälpmedlet "I Fales spår" samt en barnbok om Fale med illustrationer av konstnären Rolf Bengtsson. Och förstås debatterat hårt för att Sundsvalls kommun ska lyfta fram Fale i sin marknadsföring.

Sten Rigedahls symbol för sig själv är tornsvalan, och själv flyger han också över mycket. Han var med och startade Medelpadsakademien, Skrivarna från Sundsvall, Litterära sällskapet och Fallskärmsklubben. Och debatterar gör han om allt möjligt - nyligen om att föräldrar med barnvagn bör få åka gratis på bussen och om att färdtjänsten fungerar dåligt.

– Debatterandet ger jag inte upp. Nu har jag skrivit till Peder Björk också om att han inte gjort något av sägnerna om Fale, säger han.

Läs mer: Ett brott att inte berätta om vår historia

Sundsvall- sägnernas stad

Mer läsning

Annons