Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekariernas boktips del 5: Humor och äventyr

/

Gränsen mellan ungdoms- och vuxenböcker löses upp allt mer. Ofta är det bara åldern på huvudpersonen som skiljer, menar Tomas Rex.
Själv väljer han ur alla hyllor och gillar humor och äventyr för alla åldrar.

Annons

Alla som arbetar på ett bibliotek är inte bibliotekarier. Tomas Rex är musikhandledare och förskollärare och har hand om babysång och annat som kombinerar barn och kultur.

I hans lästips blir det tydligt hur vuxen- och ungdomslitteraturen alltmer flätas in i varandra. Fler vuxna upptäcker att det finns bra historier att hämta på barn- och ungdomshyllorna; enkla böcker skrivs för vuxna och språk- och längdmässigt avancerade för unga. Själv väljer Tomas Rex inte utifrån ålder utan för att han gillar ämnet och berättandet.

– Jag vill ha böcker som inte är svarta och tunga. Därför läser jag mycket humor, äventyr och fantasy, säger han.

En av många vuxenförfattare som också skriver för unga är norske Erlend Loe. Hans humorböcker om Kurt, världens bäste truckförare, är riktad till åldrarna 6 - 9 år. Men "Kurt i Kurtby" rekommenderar Tomas Rex för vuxna.

– Den är en parodi på händelserna i Knutby, där Kurt träffar en person vid namn Kirsti Brud och sedan blir pastor. Läs den själv innan du sätter den i händerna på en sjuåring, säger han.

Loes "Expedition L" är skriven för vuxna. Författaren och hans vänner tycker att de inte har bidragit med något till samhället och ger sig iväg på en expedition till Polynesien i en sorts Thor Heyerdal-anda.

– De har fått för sig att folket som bor där har kommit dit med skridskor. Det är väldigt skruvat och roligt, en av få böcker som jag har skrattat högt åt, säger Tomas Rex.

Litteratur skriven för unga, men läsmässigt mer krävande än många vuxenböcker, är Siri Petterssens trilogi om Korpringarna. Tomas Rex läser just del tre, Kraften.

– DN kallade den en blivande klassiker och den tillhör nog det bästa som skrivits på länge. Korpringarna är en portal där man reser mellan världarna, säger han.

I denna skandinaviska fantasy med fornnordiska inslag är det normalt att bära svans, men huvudpersonen Hirkka är svanslös, en "menskr". Man offrar också till en mystisk gestalt, Siaren, och betvivlar dennes existens

– Här finns dessutom en vacker kärlekshistoria som inte riktigt lyfts till ytan men ständigt flyter med. Det är ovanligt för fantasy, säger Tomas Rex.

Fredrik Backmans "Saker min son borde veta om världen" är en samling tankar, idéer och tips inför framtiden.

– Det är en enkel bok men där finns också en värmande oro för den värld där våra barn ska växa upp. Är man småbarnsförälder tycker man att han prickar rätt i mycket. Men det är också en bok man skrattar åt, säger Tomas Rex.

En riktig äventyrsbok, förlagd till en tid då resor var verkliga äventyr, är Jakob Wegelius Augustprisbelönade "Mördarens apa". Tomas Rex märker att vuxna gärna läser den, men den förtjänar också att läsas mer av unga. Här berättar en apa om sina försök att rentvå sin människobästis som anklagats för mord och fängslats.

– Det är inte enkelt för en apa och det blir äventyr från Lissabon till Indien. Jag läser aldrig om en bok men den här skulle kunna vara ett undantag, säger Tomas Rex.

Med tanke på hur många olika sorters böcker det finns är dörrarna till läsintresset oändligt många. För många ovana läsare blev kanske "Jag är Zlatan Ibrahimovic" en sådan dörr. Tomas Rex är själv fotbollsfantast och tycker att den är en sådan bok man bör ha läst.

– Det finns en bok för alla, och det gäller att hitta den. Hittar du din bok blir du kanske en läsare, säger han.

Läs fler boktips: Motorer och böcker i ljuv förening

De gyllene nycklarna till ett läsande liv

Mer läsning

Annons