Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok: Man hade väntat sig mer av Alma-pristagaren

/

Litteraturrecension
Meg Rosoff: Jonathan bortom all kontroll
Översättning: Molle Kanmert Sjölander
Massolit förlag

Annons

Meg Rosoff blev tidigare i år Alma-prisad för sina ungdomsromaner, ofta om unga människor som söker en identitet.

Här gör hon sin debut som vuxenförfattare, eller i alla fall är huvudpersonen en ung vuxen. Jonathan bygger sig ett liv i New York enligt stadens normer. Han har ett trendigt men meningslöst jobb på en reklamfirma, en lägenhet han hyr under skumma villkor, en flickvän som han planerar att gifta sig med. Han har också fått sin utlandsjobbande brors hundar på halsen - påtvingat först men gradvis växer hans känslor för hundarna. De är sundare och klokare än många av de människor han har att göra med.

Humorn är den bärande faktorn. Medan Jonathan intalar sig att fullfölja bröllopet protesterar hans inre å det kraftigaste, och följderna blir alltmer skruvade. Men givetvis vill man fortsätta läsa.

Meg Rosoff är vig i språket men har behållit ungdomsbokens raka berättande. Som vuxendebut är boken sådär, tycker jag. Roande, fyndig och skarpsinnig, men jag hade väntat mig mer av henne. Här blir hon så klatschig att man undrar om hon alls tar stackars Jonathan på allvar. Som om ambitionen att roa tar över; som om tanken är att för att behålla läsaren måste man fläska på.

Bäst är nog boken som besk satir av en urban medelklass, av storstadens konstgjordhet, modefixering, karriärfjäskande och trendslaveri. Motpolen är för Jonathan hundarnas klarsynthet samt bifigurer som Greeley, som framträder som betydligt mer fullödiga personligheter än han själv.

Boken kan förstås läsas som må-bra-och-ha-kul-bok och sådana behövs. Men den ställer också frågor om att följa sin innersta vilja, om vad som är ett riktigt liv. Med en mer respektfullt och gediget tecknad huvudperson för läsaren att hålla i handen hade det kunnat bli ett läsäventyr som satt varaktiga spår.

Läs mer: Modig ungdomsförfattare får årets Alma-pris

Meg Rosoff: "Jag vill tänka på döden"

Mer läsning

Annons