Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok: Stor samling av Bengt Lindströms konstverk i bild

/
  • Curt Aspelin ger ut ytterligare en bok om Bengt Lindström, nu en konstfotobok.

Curt Aspelin: Bengt Lindströms 175 bästa
ISBN: 978-91-63904-02-8

Annons

Vem bestämmer vilken konst som är värdefull och vilken som inte är det?

Svaret är förstås marknaden. Men marknaden går att lura, inte minst när det gäller en bedömningsgren som konst.

Efter två böcker om Bengt Lindström, en där han berättar om deras vänskap och en om det juridiska trasslet kring konstnärens dödsbo , ger nu Curt Aspelin ut en tredje bok där Bengt Lindström är huvudfigur. Nu är det en fotobok med de 175 målningar som Curt Aspelin tycker är de bästa av dem som tillkom under Lindströms glansdecennium 1965-1975, med begränsningen att det finns andra som borde ha varit med men där det inte gått att få tag i bildmaterial.

Boken inleds med att författaren berättar hur han och en vän medvetet trissar upp priset på en Lindströmtavla vid en auktion. Detta är, enligt uppgift, ett experiment för att visa hur enkelt det är att sätta i gång en prisstegring, och här berättas om flera fall där impressarier och gallerister lyckats haussa upp en konstnär. Sådana bubblor spricker förstås förr eller senare.

I stället bör man, enligt Curt Aspelin, bedöma en konstnärs kvalitet efter vilka museer och gallerier hen finns representerad på och var hen har ställt ut, i Sverige och utomlands. Att Bengt Lindström är ytterst meriterad framgår av de digra listorna i boken.

Vad gäller bilderna är det förstås bara att bläddra på. När man ser så många av en konstnärs verk samtidigt lär man sig hans uttryck och formspråk; något nytt framträder, annat som man tänkt tydligare förstärks. Som det nordiska i färgtonen och det lite grova uttrycket som ger en känsla av något uråldrigt, arkaiskt.

I dag är priserna på Lindströms konst låga på grund av alla förfalskningar och rättskarusellen kring arvet, och Curt Aspelin är tydlig med att han vill återupprätta Bengt Lindströms goda namn. Han verkar för retrospektiva utställningar och arbetar tillsammans med kommitté på en katalogisering av Lindströmverk med mål att få bort förfalskningar från marknaden.

Att gripa in så är förstås också ett sätt att höja priserna. Men man får inte glömma att samma nyckfulla marknad som sväljer trick som att ett par kompisar bjuder över varandra på en auktion, också kan undervärdera en konstnär av skäl som inte alls har med kvaliteten på konsten att göra. Curt Aspelin är övertygad om att Bengt Lindström kommer att gå till historien som en av de stora nordiska mästarna. Att han är en stor svensk kan vi väl redan slå fast.

Mer läsning

Annons