Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gyllene nycklarna till ett läsande liv

/
  • Dystopier, science fiction och böcker med tecken som stöd för språkinlärningen - det är Sandra Levins passion.

För vissa kan en särskild bok bli porten in i läsandets värld, en gyllene nyckel till ett annat liv än man hade haft om inte just den boken kommit i en ens väg.
Så var det för Sandra Levin. Det var en fantasybok, och om sådana vill hon tipsa som sommarläsning.

Annons

När Sandra Levin, barn- och ungdomsbibliotekarie, var liten hade hon lässvårigheter och gick i specialklass. Läsning stod inte högt i kurs.

Men en dag hittade hon "sin bok", den som förändrade hela hennes värld, "Drakens ögon" av Stephen King. Och därmed var motståndet mot läsning raserat. Hon läste alla Stephen Kings och Dean R Koons böcker flera gånger; sedan blev det deckare, sedan fantasy.

– Jag fastnar i genrer och favoritförfattare och grottar ner mig. Just nu är det science fiction och dystopier, säger hon.

Hennes absoluta favorit just nu är Justin Croonins "Flickan från Ingenstans" och uppföljaren "De första tolv", en av många dystopier som är populära just nu.

Amy är en flicka med speciella gåvor. Hon hamnar som försökskanin för medicinska experiment, där USA:s armé vill försöka få fram odödliga soldater. Men projektet slår slint - en katastrof utlöses där större delen av mänskligheten dör och tolv personer får superkrafter och vill förgöra resten. I en värld som blivit ett helvete blir Amy en sorts frälsargestalt.

– Man fastnar genast och blir trollbunden, och stilen är varierad: det är dagböcker, e-post och olika personers perspektiv. Det är lite som Stephens Kings Pestens tid, säger Sandra Levin.

– I dystopivärlden är det jämmer och elände men man får också följa krafter som lyfter världen till något bättre. Det finns hopp, säger hon.

Fantasi av ett annat slag är Pierce Browns "Rött uppror" och uppföljaren "Gyllene sonen" - de utspelar sig på Mars 700 år in i framtiden. Där indelas mänskligheten i klasser och huvudpersonen Darren tillhör den lägsta, som lever under Mars yta. Men han rekryteras till en rebellgrupp och utbildas för att infiltrera i den ledande klassen, den gyllene.

– Det blir konfliktfyllt; han när ju ett stort hat till de gyllene men hittar också vänner där. Han har svårt att hantera det för han vet ju att han måste förråda dem, säger Sandra Levin.

Lois Lawrys "Den utvalde" är en av fyra böcker i en serie om ungdomar i olika dystopiska samhällen. Här är det Jonas som bor i en värld där allt på ytan tycks vara lycka och stabilitet. Men något är fel.

– Folk verkar tillfreds för de har inga känslor längre, det finns inget väder, inga färger - allt är avskalat. Allt som stör ordningen är borta.

Samtidigt får Jonas en särskild uppgift: att som enda person i samhället bevara minnen från en svunnen tid.

– De här är klassade som nöjesböcker men det finns mycket djup och tänkvärd handling i dem. Det kan vara lockande att låta sig bli styrd av andra, men själen skulle ruttna bort ganska snabbt, säger Sandra Levin.

Eftersom hon har en särskild vrå i hjärtat för barn med särskilda behov puffar hon också för den så kallade äppelhyllan, med böcker i punktskrift, taktila böcker (där en del i berättandet är att känna på böckerna) samt böcker där den läsande tecknar som stöd för vissa ord. En sådan är "Ajja och Bajja i parken".

– Med tecken till orden lär sig barnen språket snabbare, och det gäller också vuxna som lär sig ett nytt språk. Jag skulle vilja ha sagostunder med sådana böcker, säger hon.

Läs fler av årets boktips: En läsfrämjare som väljer brett

Vuxenserier och vardagsliv

Mer läsning

Annons