Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deprimerande kall sexvärld

/
  • LS Hilton har studerat konsthistoria i Florens och arbetar nu som journalist och föreläsare.

BOK: "Maestra" är en erotisk thriller om konstvärlden där sexet pressas in som utfyllnad

Annons

Judith Rashleigh är så osympatisk att man måste gilla henne lite. Åtminstone som fiktion, ty kvinnliga huvudpersoner i romaner får sällan vara så osympatiska som hon är.

Omslaget presenterar romanen – första delen i en trilogi – som ”’Gone girl’ möter ’Mr Ripley’”, och nog skulle Judith Rashleigh kunna vara Tom Ripleys dotter (från Patricia Highsmiths utmärkta romaner). En kallhamrad opportunist som bestämt sig för att ur enkla förhållanden klösa sig upp i världen.

”Maestra” är vad som på Sharon Stones tid brukade kallas för en ”erotisk thriller”. Judith Rashleigh arbetar på ett stort auktionshus och dras in i en härva kring en förfalskad målning, där hon ser sin chans att bli rik, men där gamla misstag måste lösas med nya mord för att hon ska kunna behålla sin frihet.

Judith skulle också kunna vara dotter till ”American psycho”-galningen Patrick Bateman, ty exklusiva varumärken strösslas ymnigt över texten. Sexet petas in som utfyllnad efter HBO-modell, tv-kanalen som använder nakna kroppar som scenografi. Både författare och läsare vill få det snabbt överstökat.

LS Hilton är kunnig inom konstvärlden och är en rapp berättare, bitvis riktigt fyndig, som när hon låter Judith tänka ”att det slog mig att man känner sig mindre skuldmedveten över att ha mördat en man som läser Jeffrey Archer för nöjes skull.”

Världen som LS Hilton målar upp är lika deprimerande som Michel Houellebecqs, minus analysen. Enda sättet för kvinnorna att avancera är att bjuda ut sig till fula män med feta plånböcker. Om det finns en feminism i ”Maestra” består den i så fall av att skjuta skallen av sexpartnern efteråt.

Läs mer: Krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Mer läsning

Annons