Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Hovid och ut i världen

/
  • Alma Braathen med svart kalufs och koncentrerad blick intervjuar major Hugo Beckhammar under finska vinterkriget 1940. Fotograf okänd.
  • Omslaget till boken Brodjaga – luffare och journalist. En biografi över Alma Braathen.

Birgit Petersson
Brodjaga – luffare och journalist. En biografi över Alma Braathen
Gidlunds förlag, 2014

Annons

Historikern Birgit Petersson, Umeå, har i denna bok lyft fram Alma Braathens levnadsöde och hennes legendariska journalistiska insatser.

Alma var född 1906 i Jämtland men växte upp i disponentbostaden vid Hovids sågverk på Alnön, där fadern Olaf först arbetade tillsammans med sin bror G P Braathen, men sedan efterträdde denne. Barndomen på Hovid framstår i Almas berättelser som en idyll och i stark kontrast till vad hon sedan som journalist skulle uppleva världen runt. Under åren på Sundsvalls flickskola bodde Alma med sina syskon på Storgatan 33, där mormodern höll ett skolhushåll för sina barnbarn. Alma kallades Noddy Vilde och var stark och vig. Hon berättar hur hon klättrat uppför GA-kyrkans torn och uppför sågverkspipor på Alnön. Denna fysiska styrka fick hon i sitt yrkesliv som reporter användning för bland annat i Orientens berg, skidturer under finska vinterkriget och långa vandringar fram och tillbaka över svensk-norska gränsen under andra världskriget.

Almas förtjusning i akrobatiska övningar förorsakade henne i ungdomen en svår ryggskada vid ett fall. Efter långa sjukhusvistelser kom hon sedan som konvalescent till Katti Anki Möller, en av Norges ledande feminister. Där lärde sig den 18-åriga Alma både feminism och medkänsla med fattiga mödrar och barn. Det var där hon satte som sitt livsmål att bli journalist.

Birgit Petersson återberättar i biografin Almas äventyrliga liv och fogar in citat ur Almas reportage och böcker. Citaten visar Almas sakliga men ändå personliga och livfulla sätt att skriva. Vi får till att börja med följa Alma under hennes första steg som journalist 1924 på Sundsvalls Tidning, hennes kurs på Kvinnliga Medborgarskolan Fogelstad, resor till Europa, skrivande för Tidevarvet med mera. Efter avslutade studier på Socialpolitiska institutet gav sig den 22-åriga Alma sig iväg på en improviserad ensamresa i Orienten. Trots pengabrist, febersjukdom med mera klarar hon sig. Alma är streetwise och får genom sin karismatiska personlighet stöd från hög som låg, och av dem intressant material att skriva om. Av resan blir det tidningsartiklar och 1929 boken "Som luffarturist i Orienten". Alma skriver att man skall resa ensam för då får man uppleva mer.

1931 intervjuar Alma för Stockholmstidningen en kvinnlig styrman på ett ryskt fartyg i Värtahamnen. Det slutar med att Alma följer med henne till Leningrad och får sin första inblick i det sovjetiska samhället. Därefter fortsätter hon till bland annat Moskva och intervjuar där poeten Vera Inber och filmaren Sergej Eisenstein samt ser både förvildade gatubarn och Sovjets makthavare. Namnet Brodjaga, som är ryska och betyder luffare, fick Alma av Alexandra Kollontaj och det blev Almas signatur.

1940 anställdes Alma på Dagens Nyheter. Hon skickas att rapportera från finska vinterkrigets norra front och möter flyktingar och soldater. Därifrån skickas hon till Nordnorge för att skriva om hur de allierade och norrmännen kämpar för att hålla Nordnorge fritt. 1945 återkommer hon till Nordnorge och beskriver ruinerna och öppnandet av fånglägren med nedbrutna och sjuka människor. Hennes rapporter från Finland och Norge åtföljdes av uppmaningar om insamlingar till de nödlidande. 1946 gjorde hon också en ny resa till ett hungrade Grekland och till Palestina som kokar av konflikter mellan araber, judar och engelsmän.

Hon besöker också Turkiet, Mesopotamien (Irak) och Egypten. Resan blev tidningsartiklar och 1949 boken "Blå lyckofågel i Orienten". Utländska reportageresor gick också till Bulgarien och på 60-talet till Sibirien och till det nyss självständiga Algeriet. Emellan utlandsresorna intervjuar hon kronprinsen i fjällvärlden men också hans kokerska (Alma har alltid med kvinnorna) och hans bärare. Hon skriver om Barnens Dag i Hammerdal, en lappmarksskola i Tärnaby, en by utan elektricitet nära Stockholm, Wasaskeppets bärgning med mera.

Birgit Petersson har med sin mäktiga bok räddat en intressant kvinnlig journalist från glömskan!

Kanske finns det en marknad för att trycka ett urval av Alma Braathens reportage?

Mer läsning

Annons