Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsofascism i dystopisk thriller

/
  • I

"Epidemin" är en nattsvart thriller om ett fascistiskt hälsoparti som förklarar krig mot överviktiga. Att den utspelas i Sverige är ingen slump.
– Det är det mest dömande samhället som jag känner till, säger författaren Åsa Ericsdotter.

Annons

I "Epidemin" har Hälsopartiet tagit makten i Sverige efter en jordskredsseger. På agendan har de en enda fråga: befolkningen ska bli smalast i världen.

Till en början tas hälsoevangelisterna emot som frälsare. Men ju mer drastiska deras metoder blir desto mer kallsvettigt dystopisk blir stämningen.

Den kusliga historien började som ett tankeexperiment för Åsa Ericsdotter.

– Jag ville driva hälsohetsen till sin spets, förklarar hon över telefon från den ö i Atlanten strax utanför Maine i USA där hon bor.

"Epidemin" är en effektivt berättad historia. Läsningen drivs också framåt av textens temperament. På frågan om hon var arg när hon skrev boken så svarar Åsa Ericsdotter ja.

– Fast jag är nog argare i dag. Nu pratar Göran Greider om sockerskatt. Det blir bara värre och värre.

På senare år har de vetenskapliga rönen kring fetma blivit påtagligt motstridiga. Den tidigare tvärsäkerheten kring viktens betydelse för hälsan har ersatts av ambivalens. Nyligen kom forskare vid Umeå universitet fram till att ett högt BMI inte är kopplat till en större risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Ändå blir slutsatsen hela tiden att fetma är farligt. Med andra ord handlar det bara om moral. Man tycker att det är fult att vara tjock. Det naturliga vore förstås att normalisera fetma eftersom det finns ganska många överviktiga i världen, säger Åsa Ericsdotter som framhåller att arbetet med boken har gett henne en mer avslappnad syn på sig själv och sin egen kropp.

– Jag känner att jag måste vara en förebild. Jag måste stå för min bok. Det har varit jättebra för mig som människa. Min förhoppning är att boken inte bara ska få folk att sluta döma överviktiga utan också sig själva. Det är okej att ta en kaka.

Att "Epidemin" utspelas i Sverige är ett högst medvetet val. Enligt Åsa Ericsdotter kan den händelseutveckling hon beskriver bara inträffa här.

– Om staten beslutar något i Sverige så lyder befolkningen. I andra länder skulle man inte låta sig övertygas så lätt. Det är förstås fantastiskt att man följer lagen, men det är också riskabelt. USA är ett mer tolerant samhälle. I grunden handlar det om att man lever efter övertygelsen att du ska sköta dig själv och skita i andra.

Åsa Ericsdotter debuterade redan som 17-åring. Genom åren har hon gett ut ett drygt halvdussin täta och prosalyriska böcker. Att hon nu har skrivit en rafflande spänningsroman är ett stilmässigt lappkast som förvånat somliga i det litterära Sverige.

– De andra böckerna var psykologiskt sett tunga. Jag gav en bit av min själ i dem. Den här boken var bara rolig att skriva. Jag fick lämna mig själv och hitta på.

En annan skillnad är att "Epidemin" är mer lättillgänglig än hennes tidigare böcker.

– Jag tycker ju inte att de är svåra att läsa. Snarare lättare. De är ju så korta. De är också mer självklara. Det är tre meningar som säger allt istället för hundra meningar. Men det är det ingen som håller med mig om, säger Åsa Ericsdotter och konstaterar obekymrat att hennes tid som kritikerfavorit förmodligen är över.

– Jag föreställer mig att folk som gillar mina andra böcker ser mig som en sell out nu. De tänker väl att jag har flyttat till USA och blivit lite dum. Men jag slipper ju läsa recensionerna eftersom jag inte bor i Sverige. Nu kan jag lika gärna vara Stephen King och gå omkring i träskor hela dagarna.

Andreas Nordström/TT

Mer läsning

Annons