Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångfacetterad skildring av en kränkt före detta supermakt

/

Härskarna i Kreml – Från Gorbatjov till Putin
Bonniers

Annons

Gorbatjov uttryckte sin besvikelse över det bristande västerländska stödet efter försöken att göra Sovjet till en marknadsekonomi såhär: Så länge vi var starka så ville väst integrera, kompromissa och vara på god fot med oss. När vi blev svaga så tappade man intresset.

Örjan Berner tar upp just detta citat som ett exempel på hur besvikelsen och förödmjukelsen inte bara bland de ryska ledarna, utan också bland folket, spirade då en rövarkapitalism och fattigdom bredde ut sig i det som en gång varit en av världens två supermakter med inte så lite stolthet i sin självbild.

Berner, som varit Sveriges ambassadör i Ryssland och Sovjet, har skrivit en klargörande skildring. Förmodligen har han helt rätt i att det inte går att förstå dagens utveckling i Ryssland utan att söka sig tillbaka till åren runt Sovjetunionens kollaps. Upplevelser hos både folk och ledare skapade grogrund för problem som idag, med Putin i spetsen, åter tycks leda mot diktatoriska styrelsesätt och en tilltagande kamp för att göra landet till en militär stormakt.

Anekdoter, ögonblicksbilder och vida perspektiv ger en målande och mångbottnad bild av hur Ryssland och världen förändrats från 1970-talet framåt med särskilt fokus på tiden runt 1989. Berner lyckas skapa en levande skildring av ett land, men också av en rysk mentalitet som ända sedan 1500-talet och Ivan den förskräcklige präglats av rädsla inför sina härskare och misstänksamhet mot omvärldens intentioner.

Vardagsbilder (som att köerna blir flera hundra meter långa när den första McDonalds-restaurangen öppnar på Gorkijgatan i Moskva) blandas med politiska insikter (som att Gorbatjov med sin avspänningspolitik glömde att folkets respekt inför centralmakten byggde på att det fanns en yttre fiende) och avslöjanden från det diplomatiska arbetet (som att Berner, även av ryska politiker, under perestrojkan kunde tillfrågas om hur man borde analysera läget).

Att Berner är diplomat syns i hans författarstil där han väger för och emot utan att komma med entydiga svar. Att Gorbatjov underskattade kraften i det pyrande missnöje han genom sin glasnost och perestrojka släppte loss framgår dock, något som sen kunde utnyttjas av Jeltsin som valde en mer drastisk chockterapi. I övrigt får konstateras att Berner snarare öppnar för relevanta frågeställningar än kommer med tillspetsade debattinlägg. Boken är initierad och ambitiös och rekommenderas den som vill förstå vart Ryssland är på väg, eller varför Putin av många ryssar betraktas som en korrumperad diktator medan andra ser honom som den som värnar ordning och Rysslands stolthet.

Mer läsning

Annons