Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorer och böcker i ljuv förening

/
  • Anna Rodebrand älskar motorer och böcker. I vissa av hennes tipsböcker kan hon förena sina båda passioner i livet.

Anna Rodebrand är nog den enda på Sundsvalls stadsbibliotek som konstant går omkring med olja på händerna.
Hon har både bensin och läsning i blodet, och bland hennes sommartips finns motorer, klassiker och humor.

Annons

Innan hon kom till Sundsvall bodde hon i Filipstad, där de små Värmlandsvägarna knappast var ideala att köra på med nedsänkt bil.

Det är inte vägarna i Sundsvall heller, eller egentligen någonstans i Sverige. Men här finns ett större bibliotek där hon inte är ensam barn- och ungdomsbibliotekarie och det är dessutom nära till brorsan i Härnösand, som hon mekar tillsammans med.

– Jag har älskat motorljud sedan jag föddes. Jag lekte med bilar hela min barndom, säger hon.

När det gäller läsning är hon allätare. Men givetvis lyste ögonen lite extra när hon hittade "De 66 hetaste superbilarna" i hyllan. Här kan motorfantaster sluka allt om bilarna, vad de har under huven, hur de är uppbyggda - och inte minst deras häftiga utseende.

– Porsche 911 har länge varit min dröm. Den har både motor och en snygg kropp, och det måste en bil ha. Men ur miljösynpunkt gillar jag Tesla, säger hon.

– Boken står på ungdomsavdelningen men är minst lika mycket en bok för vuxna. Det är synd att vuxna inte oftare hittar till ungdomsavdelningen för det finns många fantastiska berättelser där.

Jonathan Strouds "Lockwood & Co - Den skrikande trappan" ska man inte läsa om man är spökrädd. Här har spökena blivit en farsot och dödar människor, men bara barn kan se dem och slåss mot dem. Huvudperson är Lucy, som blir anställd av en spökjagaragentur.

– Jag gillar klassiska spökberättelser, som Edgar Alla Poe, och den här är klassisk, säger Anna Rodebrand.

En tvättäkta klassiker är Jane Austens "Stolthet och fördom". Anna Rodebrand har också läst Seth Grahame-Smiths experiment med att stoppa in zombier i klassikern, "Stolthet, fördom och zombier", ett som hon tyckte kul sätt att popularisera en odödlig klassiker. Men hon rekommenderar originalet i första hand.

– Man får se hur det var i samhället då, och jag gillar också hennes starka kvinnokaraktärer. Det blir också så tydligt hur stolthet och fördomar sätter käppar i hjulet för livet, hur förutfattade meningar kan göra allt hur galet som helst.

– Jag blir också imponerad av det utbroderade sättet att tala. Det inspirerar mig till att skriva texter, kanske dikter, säger hon.

Nästa bok fick hon förstås syn på för att det stod Harley-Davidson i titeln. NU var det ingen bok om motorcyklar men ändå ett kap, tyckte hon. I Joan Bradys "Gud på en Harley Davidson" möter en kvinna en person som förmår henne att se sig själv som värdefull.

– Man kan kalla det Gud eller en allsmäktig varelse, ett högre väsen som tar sig fram på en motorcykel - en som har ett fantastiskt ljud dessutom. Det är en må-bra-bok och sådana behöver man efter alla deckare, säger Anna Rodebrand.

Hon toppar sin tipsbokhög med en humorbok, David Safiers "Dålig karma". En glamorös och egoistisk tv-stjärna blir brutalt påmind om att det är läge att fylla på sitt karma-konto för att inte ligga illa till när kommande liv ska fördelas.

– Det är en må-bra-bok, full av tokiga händelser och galna karaktärer. Man får många skratt och samtidigt skapar den eftertanke. Det är nog bra att inte vara alltför självisk utan tänka lite på sin karma, säger Anna Rodebrand.

Läs fler av bibliotekariernas sommarboktips: Nyckeln till ett läsande liv

En läsfrämjare väljer brett

Mer läsning

Annons