Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pikant mix av action, saga och deckare

/
  • I boken besöker Jannike Faltin första världskrigets slagfält vid Ypres. På denna kyrkogård vilar 44 000 av de dödade i slaget; de som i boken bildar de dödas armé.

Mårten Sandén: De dödas imperium
Rabén & Sjögren
12- 15 år

Annons

Jannike Faltin, något mitt emellan värsting, tuffing och hemlig polis, är tillbaka. Denna gång är hennes uppdrag att tillintetgöra en mystisk varelse vid namn Lord Horlock. Han har förmågan att manipulera tiden och tycks även kunna ta de döda i tjänst för att tjäna sina syften, vilka de nu är.

Böckerna om Jannike Faltin är en pikant blandning av saga, fantasy, legend och modern deckare. Här har det paranormala, som Jannikes skuggseende och förmåga att känna varsel, tagits i anspråk i polisarbetet och Sandén väver samman dem på ett trovärdigt sätt.

Förra boken, "Det viskande barnet", var rikare och mer originell med sin blandning av folksaga och deckare. Här är det mer traditionell action med skurken, jakten och sammandrabbningarna. Men även denna behåller en del av den förra bokens kvalitéer, som till exempel de många spåren och överraskningarna.

Den här historien sträcker ut sina tentakler bakåt till första världskriget och till slätterna i Flandern, som ännu lider av sviterna efter den meningslösa slakten på unga män. Några av dess ingredienser är en hemlig stad, radiovågor, en mystisk kompassros som dyker upp överallt, en mystisk och ondskefull varelse vid namn Korpralen samt det luftskepp där Jannike och Lord Horlock slutligen möts som deltagare i ett societetssällskap.

Berättelsen tar oväntade vändningar som man ibland kan ställa sig frågande inför, men som sammantaget drar en vidare i boken. Jannikes mystiska, verkliga föräldrar blir mer synliga men är ännu diffusa; den man hon mötte i förra boken och kände sig starkt dragen till visar sig här vara någon helt annat - men i sin besvikelse kanske hon missbedömer honom.

Det är många spår, starka känslor och mycket spänning. Mårten Sandéns berättelser om Jannike Faltin är definitivt inte som andra böcker.

Annons