Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarläsning för de yngre

/

Äntligen är det sommarlov och många timmar att lägga på läsning. Här kommer några tips från vårens barnbokssläpp.

Annons

Flykten (3-6 år)

Francesca Sanna

rabén&sjögren

Det finns många bra exempel på böcker som på pedagogiska vis öppnar upp för att diskutera med barnen om svåra frågor. I Flykten av Francesca Sanna får vi följa en mamma och hennes två barn på flykt från krig. Alldeles nyss var de en lycklig familj som badade i havet och lekte på stranden. Men plötsligt blir det krig i landet där de bor. Pappan dör och den överlevande familjens enda utväg är att fly. Bilderna berättar mycket om vad som sker, hur de reser med båt, häst, gömda bland frukt i en bil. Hur de, när de äntligen når gränsen, blir stoppade och jagade av vakter. Och så räddningen, en hjälpande hand som för dem vidare på flyktens vägar. 

Barn har ofta frågor som vi har svårt att svara på eller som känns obekväma att diskutera för att vi tycker att det är för tungt. Men med böcker som denna blir det lite lättare att prata och förklara varför världen ser ut som den gör. 

Lilla Sticka i landet Lycka (3-6 år)

Martin Widmark och Emilia Dziubak

Bonnier Carlsen

En riktig sagoskatt är Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark och Emilia Dziubak. Widmark är mest känd som författare till böckerna om LasseMajas Detektivbyrå, men här har han gått tillbaka till att skriva för lite yngre barn. I Lilla Sticka i landet Lycka ska pojken Daniel sova och barnvakten Julia berättar en saga om den pärlring hon har på fingret. Hon berättar om hur hennes bror försvann när hon var liten och hur hon själv genom en istunnel kommer till underlandet Lycka där hon lär känna insekter som skalbaggen Jacobi. En elak krabba stjäl små barn och även Julia hamnar i hans klor. Det är en spännande historia som Martin Widmark målar upp och med hjälp av Emilia Dziubaks fantastiska illustrationer blir det här en godnattsaga att läsa många gånger. 

En dag med farmor – Snabbkalaset (0-3 år)

En dag med farfar – Vi leker (0-3 år)

Cecilia Torudd

Bonnier Carlsen

Cecilia Torudd har under många år med glimten i ögat beskrivit familjens vardag i serierna Familjeliv och Ensamma mamman där igenkänningsfaktorn nog är hög hos de flesta med barn. Nu har Torudd tagit steget vidare en generation och skapat Barnbarnsböckerna där barnbarnet Oskar i fyra olika böcker spenderar en dag med sina far- och morföräldrar. Mormor och morfars böcker kom ut 2015 och nu är det dags för farmor och farfar att umgås med Oskar. I farmors bok går de två på bröllopsfest, vilket visar sig bli en kort men intensiv historia. I farfars bok ska farfar och Oskar leka. Farfar plockar fram en gammal Meccano-låda och flyttar sig tillbaka till barndomen och glömmer helt och hållet bort Oskar som roar sig på olika sätt under tiden. Kul böcker att plocka fram när barnbarnen är på besök. 

Monstret i natten (6-9 år)

Mats Strandberg

rabén&sjögren

Alla är vi rädda för något. Frank Steens största rädsla är monster. Han hatar mörkret och skräms av minsta ljud på natten. Men en dag strax efter sin nioårsdag upptäcker Frank att han själv har förvandlats till det han räds mest. På nätterna förvandlas Frank till ett vargliknande monster, ett monster som är snällt och helst av allt vill bli kliat på magen. Monstret i natten behandlar ämnen som utanförskap och främlingsfientlighet. Och glädjen i att äntligen passa in. Författaren Mats Strandberg har tidigare skrivit Cirkeln-trilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren samt skräckromanen Färjan för vuxna läsare. I Monstret i natten får barn möjlighet att ta del av Strandbergs känsla för att skapa spänning och mystik i berättelsen. Det här är första boken i serien om Frank Steen. 

Paddor och papiljotter (3-6 år)

Anna Ribbing och Mati Lepp

rabén&sjögren

Har du någonsin funderat över varför det heter björntjänst, att ha en räv bakom örat eller att vissa ord har flera olika betydelser? I Paddor och papiljotter – Hur ser orden ut? har författaren Anna Ribbing gett sig på att försöka ge förklaring till några vanliga uttryck och ord som vi använder dagligen, men kanske inte riktigt reflekterar över varför de heter som de gör. Tillsammans med Mati Leps illustrationer blir det en rolig och pedagogisk läsning  som drar igång tankeverksamheten även hos de yngre. Vi uppmanas att hitta på egna ord genom att sätta ihop namnet på ett djur med ett vanligt ord, som korv-hund och glasögon-älg. Författaren har även funderat över vilka nya ord och företeelser som kan komma i framtiden; fisk-influensa eller varför inte fyrkantiga ballonger. Låt fantasin flöda med egna framtidsspaningar. 

Kreativa Karins kalas för barn (6-9 år) 

Karin Andersson

Bonnier Carlsen

Kreativa Karins kalas för barn är den ultimata handboken för att skapa ett riktigt pyssligt kalas. Här får du tips om allt från hur du fixar roliga inbjudningskort, pärlar en superhjältemask, bygger partyhattar och bakar goda tillbehör till festen. Med inspirerande tips och färgglada steg-för-steg-bilder kan du skapa ett personligt kalas med spännande inslag. Och blir du själv bjuden på kalas kan du pyssla dig till en paketinslagning med pärlplattor eller i form av en pyramid. Många gånger kan du använda dig av saker som du redan har hemma, men författaren har i flera tips tagit saker ett steg längre och uppmanar barnen till att fantisera loss med sugrör, piprensare och färgat papper. Inspirerande för både barn och vuxna som gillar att pyssla tillsammans. 

Fabians fest (3-6 år)

Marin Törnqvist

rabén&sjögren

Fabian ska gå på fest med mamma. Under tiden som hon letar efter hans ballong och festhatt börjar Fabian att fundera. Visst tycker mamma att det vore kul med vuxna som cyklade med stödhjul eller med en stad med elefanter istället för bilar. Sedan drömmer han vidare om hur festen kommer att vara. Finns det en tårta stor som torget och klubbor som växer på träd? När den stressade mamman och Fabian äntligen kommer ut får de vara med om en fest de sent kommer att glömma. Marit Törnqvists illustrationer känns igen från böcker som I skymningslandet av Astrid Lindgren. Hon har även formgivit sagotåget på Junibacken i Stockholm. Fabians fest är hennes tredje egna bok. Med ett härligt språk och vackra bilder förs läsaren in i Fabians värld till en stadsfest med extra allt. I fantasins värld är allt tillåtet. 

Vi ses när vi ses (6-9 år)

Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Bonnier Carlsen

Vi ses när vi ses är den femte fristående boken om Dunne och en bitvis sorglig historia. Dunnes mamma är död, pappa har varit med om en olycka och legat på sjukhus under en lång tid. Dunnes bästa kompis Ella Frida har flyttat. Det mest i Dunnes liv kretsar kring bästisen och när de ska få ses nästa gång. En dag möts de två vännerna oväntat och ger sig iväg på äventyr, en skattjakt där de själva bär på skatterna som ska grävas ner under en rosenbuske. Ella Frida är också ledsen och trivs inte alls i sin nya stad och klass. Dunnes stora uppgift blir att göra henne glad igen. Det är lätt att känna igen sig i handlingen och i känslan att bli lämnad på olika sätt som Dunne upplever. Rose Lagercrantz har förmågan att med sitt vackra språk skapa berättelser som griper tag. Slutet i Vi ses när vi ses öppnar för flera frågor som förhoppningsvis blir besvarade i nästa bok om Dunne och hennes liv. 

Sommarbarn – En musiksaga (3-6 år)

Robin Rhodin, Toni Rhodin och Per Åhlin

Kira förlag

Det här är ett annorlunda boksläpp på många sätt. Toni Rhodin, som är barnbarn till skaparen av Sveriges äldsta cirkus; Brazil Jack, har tillsammans med sin son musikern Robin Rhodin och illustratören Per Åhlin gett sig på att fortsätta Viktor Rydbergs välkända dikt Tomten. I Sommarbarn möter vi barnen Niels och Linnea som firar sommarlov hos mormor och morfar. Men även tomten syns till och är ännu vaken. Till varje vers har Robin Rhodin komponerat ett stycke. Men det är inte meningen att man ska sjunga med, utan deklamera dikten högt till tonerna av musiken som går att ladda hem via en app. Per Åhlin har illustrerat boken på sitt välkända och varma sätt med härliga karaktärer. Sommarbarn – En musiksaga bjuder in barnen till poesins och den klassiska musikens värld. 

Mer läsning

Annons