Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarläsning för yngre - och äldre

/

Barn och unga behöver bra böcker. Sommaren är den skönaste lästiden. Susanne Holmlund har följt vårens utgivning av barn- och ungdomsböcker. Här ger hon tips för resan, hängmattan, trädkojan, badstranden. Och glöm inte att böcker för unga ger även vuxna fantastiska läsupplevelser - i högläsning eller under egna stunder.

Annons

Moa Eriksson Sandberg: Välkommen till L.A., baby

(Rabén & Sjögren, 15 år och uppåt)

"I USA finns allt du drömmer om, inklusive dina värsta mardrömmar".

Det får Doris erfara när hon kommer till drömlandet för att klubb- och barturista med bästisen Ottilia. Redan efter några dagar är hon dock utmanövrerad av Ottilias efterhängsne pojkvän. Hon fortsätter odyssén ensam och lägger sitt öde i händerna på människor hon knappt känner.

Detta är en riktig roman med djup i skildringen av relationer och i sökandet efter en framkomlig väg med det bagage och de begräsningar man har. Det är en bitvis en hård miljö som skildras, om poserande och konkurrens, om desperationen i att bli en "somebody". Men det absurda USA blir också en möjlighet, en gränsöverskridande glädje. En blandning av dystopi och hopp, givande för både unga och vuxna.

Camilla Lagerqvist: Isbarnen och Uppdraget

(B. Wahlströms, 9 - 12 år)

Maja bor i en liten by i Värmland, nära norska gränsen, under andra världskriget när tyska krigsplan stryker över grantopparna på väg mot Norge. Tillsammans med två flyktingbarn, norska Hilde och judiske Ben, bildar hon en motståndsgrupp för barn, Svarta Rosorna, som ger sig in krigsskeendet på egen hand. I första boken, Uppdraget, utövar de sabotage mot en tysk station, i andra delen, Isbarnen, hjälper de en judisk mor och hennes barn att fly.

Det är spännande äventyrsberättelser men verklighetsförankrade i händelser som ägde rum eller i alla fall kunde ha ägt rum. Det utövas stor mänsklighet i tider av stor fara och dramatik, historien kommer nära och gränsen mellan ond och god är inte alltid så knivskarp som den ofta blir i fiktionen.

Alex Haridi: Huset mittemot

(Bonnier Carlsen, 12 - 15 år)

I huset mittemot Joels hängde sig en kille för några år sedan. Det har blivit ett ödehus, men något får Joel att misstänka att det inte är tomt trots allt.

En psykologiskt spännande berättelse om en familj i ett döende litet samhälle där många känner sig som losers. Mamman som kämpar på, systern med ätstörningar som suger åt sig all uppmärksamhet, och Joel som möter mamman till den döde pojken, upprättar en relation till henne och alltmer går in i rollen som den döde. En rik berättelse som inte trampar på i de vanliga spåren, med bra dialog, en intensiv kulmen och där alla karaktärer får tala för sig själva och avge sin berättelse. Man läser med känslan av att det finns en förklaring till att vi är de människor vi är. Lika intressant för vuxna som för tonåringar.

Anders Jacobsson: De mystiska huggtänderna

(Bonnier Carlsen, 9 - 12 år)

Kip Jansson är en filosof som i flera böcker lever i en stor och krånglig men hjärtevarm knasfamilj med en massa ungar och en pappa av Lorangatypen. Kip och bästisen Marjaneh är världsbäst på att hitta mystiska företeelser och misstänkta personer i grannskapet men det brukar visa sig att det finns en förklaring till det mesta.

Även om Kip också har bekymmer, som att han längtar efter mamma som bor i USA och att han helst inte vill bli vuxen, är det befriande att vistas i både hans familj och med grannarna i huset. De har en nära och varm gemenskap som känns gott för barn i en individualistisk tid med snäva krav, och där det varken förväntas ordning eller politisk korrekthet. "Livssnål" mot sig själv och andra är man inte i Kips kretsar.

Ulf Stark och Stina Wirsén: Systern från havet

(Bonnier Carlsen, 3 - 6 år)

Sirkka och Margareta lever på varsin sida om Bottenviken. Det är 1940-tal, och när kriget slår sönder Sirkkas värld kommer hon för att bo hos Margareta på den svenska sidan havet.

Så kunde det vara för ett finskt krigsbarn: gå ensam med sin längtan bland folk som inte förstår vad man säger, ständigt leta efter det som påminner om hemma. Eller som Sirkka, stå vid havet och släppa upp en ballong med sitt hårband som uttryck för sin längtan. Men visst blir Sirkka och Margareta vänner till slut, och bandet består fast kriget tar slut. En tunn bok om att hitta det välbekanta i det annorlunda; historisk verklighet presenterad för små barn på ett sätt som de kan känna in sig i, och bilder som talar till barn.

Mer läsning

Annons